Business Internaţional

Politica BCE da rezultate: prima saptamana de apreciere a euro fata de dolar

10.10.2005, 18:09 14

Dolarul s-a depreciat prima saptamana din ultimele cinci fata de euro, din cauza traderilor care s-au aratat interesati de perspectiva cresterii ratelor dobanzilor in Europa, scrie Bloomberg.

Dolarul s-a depreciat cu 0,9% in aceasta saptamana la 1,2129 dolari/ euro de la 1,2026 de dolari/euro pe 30 septembrie, conform sistemului de tranzactionare de moneda EBS. Moneda americana a castigat 0,3 procente fata de yen, cursul yen-dolar fiind de 113,81 unitati.

Euro a fost propulsat de actiunea mai agresiva a Bancii Centrale Europene legata de ratele dobanzilor si de inflatie.

Pe 6 octombrie, euro a crescut cu 1,7% fata de dolar, cea mai mare apreciere din ianuarie 2004, dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene Jean-Claude Trichet a declarat ca banca ar putea majora ratele dobanzilor "in orice moment" pentru a preveni accelerarea inflatiei.

Reprezentantii Bancii Centrale Europene au hotarat sa mentina rata dobanzii de referinta la 2%, la acelasi nivel din 2003.

Inflatia din zona euro a crescut la 2,5% in septembrie, a opta luna in care BCE nu a reusit sa reduca nivelul inflatiei sub bariera de 2 procente.

"Daca in orice moment va aparea nevoia unei schimbari, o vom opera, iar piata trebuie sa fie constienta de acest lucru", a declarat Trichet.

"Nu vom permite aparitia unor efecte secundare", a continuat acesta.

Pierderile saptamanale ale dolarului au fost limitate, dupa ce economia americana s-a confruntat saptamana trecuta cu o scadere a numarului de locuri de munca mai putin de un sfert din valoarea prevazuta de economisti.



Lira se depreciaza 4 saptamani consecutiv

Lira sterlina s-a depreciat a patra saptamana consecutiv fata de euro, cea mai lunga perioada de scadere din mai, din cauza semnalelor unei incetiniri a cresterii economice din Marea Britanie, scrie Bloomberg. Deteriorarea perspectivelor de crestere a consolidat parerea celor care sustin ca Banca Nationala a Angliei ar trebui sa reduca ratele dobanzilor din nou. Lira sterlina a atins cel mai scazut nivel de la jumatatea lunii august dupa ce un raport al guvernului a aratat o scadere a productiei industriale din august. Cea de-a doua economie a Europei a crescut cu 0,3% trimestrul trecut, cea mai slaba performanta din mai, conform datelor Institutului National de Cercetare Sociala si Economica. Fata de euro, lira sterlina a scazut cu un procent in aceasta saptamana, cea mai mare scadere din ultimele 11 saptamani, la 68,81 pence. In plus, moneda s-a depreciat cu 0,3 procente fata de dolar, la 1,7608 dolari/lira, cinci saptamani consecutive de declin. cristina.marina@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO