Business Internaţional

Politicienii europeni privesc cu ingrijorare aprecierea euro

Politicienii europeni privesc cu ingrijorare aprecierea euro

Apreciere paguboasa - Evolutia euro fata de dolar in ultimele trei luni

20.10.2009, 23:22 21

Ministrii europeni de finante si-au exprimat ingrijorarea inceea ce priveste intarirea monedei euro in raport cu dolarul,impartasind viziunea administratiei americane de sprijinire adolarului, dupa ce euro s-a apreciat fata de moneda americana la unnivel record pentru ultimele 14 luni, scrie Bloomberg.

Dolarul american s-a depreciat ieri pana la cel mai redus niveldin august 2008 incoace, de 1,4994 unitati pentru un euro.

"Volatilitatea excesiva a cursurilor de schimb dauneazaevolutiei economice", a declarat presedintele Bancii CentraleEuropene, Jean-Claude Trichet, dupa o reuniune organizata laLuxemburg la care au participat sefii finantelor din zona euro."Este o problema ce ne ingrijoreaza", a explicat premierul siministrul de finante din Luxemburg, Jean-Claude Juncker.

Euro s-a apreciat in fata dolarului american cu 20% de lainceputul lunii februarie, scumpind exporturile zonei euro siimpiedicand revenirea economica. Secretarul Trezoreriei americane,Timothy Geithner, a afirmat la inceputul lunii ca "este foarteimportant" pentru Statele Unite sa aiba un dolar puternic.

"Am parcurs cu deosebita atentie declaratiile facute deautoritatile americane cu privire la sprijinirea intaririidolarului", a declarat Trichet, sustinand pozitia statelor G7 (celemai industrializate tari din lume), care au anuntat ca"volatilitatea excesiva si evolutiile dezorganizate de pe pietelevalutare au avut efecte negative asupra economiei".

"Ne dorim un dolar puternic, avem nevoie de un dolar puternic",crede ministrul francez de finante Christine Lagarde. "Trebuie saramanem fermi" in privinta transmiterii mesajului de intarire amonedei americane, a mai spus Lagarde.

"Reafirmam interesul de a colabora cu partenerii nostri, ce aucursuri de schimb flotante si dorim sa ii asiguram ca avem unsistem valutar solid si stabil. Zona euro si BCE vor sprijinipozitia Statelor Unite", a declarat Trichet.

Economia zonei euro s-a contractat usor in trimestrul al doilea,dupa ce Franta si Germania au revenit pe crestere. PIB-ul regiuniiar putea creste cu 0,3% in 2010, potrivit estimarilor publicate deFondul Monetar International.

Petrolul a sarit de 80 $/baril

Pretul petrolului a depasit ieri la New York pragul de 80 $ pebaril pentru prima oara in ultimele 12 luni, dupa ce dolarul s-adepreciat in raport cu euro, iar investitorii au preferat materiileprime ca investitii alternative, scrie Bloomberg. Bursele asiaticede marfuri au inregistrat de asemenea un avans, alimentandasteptarile ca odata ce recesiunea mondiala se va sfarsi, cerereapentru petrol va creste.

Pretul barilului de petrol cu livrare in luna noiembrie a urcatpe bursa din New York cu 44 de centi (29 eurocenti), pana la 80,05% (53,54 euro), depasind nivelul de 80 $ pentru prima oara din 14octombrie 2008. Totodata, contractele cu livrare in luna decembrieau adaugat 12 centi (8 eurocenti), pana la 80,08 $ (53,56 euro) pebarilul de petrol. "Factorii exogeni joaca un rol important.Perspectivele economice robuste, alaturi de un dolar aflat incontinua depreciere, stimuleaza avansul burselor si, implicit, alpretului petrolului", a declarat Mike Sander, consilier in cadrulcompaniei Sander Capital. Pretul petrolului a avansat anul acestacu 79%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO