Business Internaţional

Polonezii, românii şi, cu mult în urmă, italienii sunt campionii la aplicaţii pentru stabilirea definitivă în Marea Britanie după Brexit

Polonezii, românii şi, cu mult în urmă, italienii...

Autor: Bogdan Cojocaru

16.08.2021, 00:06 232

Marea Britanie a primit circa 1,067 milioane de aplicaţii de reşedinţă definitivă din partea cetăţenilor români până pe 30 iunie, termenul limită pentru această procedură, arată datele oficiale.

Numărul este comparabil cu cel al aplicaţiilor primite de la polonezi - 1,091 de mi­lioa­ne. Astfel, după acest criteriul, Po­lo­nia şi România se află pe primele locuri în topul cetăţenilor din ţările membre ale UE care vor să se stabilească în Marea Britanie. Acest lucru a fost remarcat şi de autorităţile britanice.

Numărul de aplicaţii nu este acelaşi cu numărul de persoane care au făcut formalităţile pentru că o persoană poate trimite două cereri, de exemplu, însă este apropiat. Pe locul trei, cu doar 545.600 de aplicaţii, se află Italia.

În total, Marea Britanie a primit din partea cetăţenilor UE aproximativ 5,504 milioane de cereri. Cele mai puţine aplicaţii au fost primite, excluzând ţările mici ca Malta şi Luxemburg, de la cetăţenii croaţi (13.200) şi sloveni (5.100).

Acest sistem de aplicaţii este soluţia găsită de guvernul britanic pentru a garanta cetăţenilor din statele membre ale UE că vor avea aceleaşi drepturi pe care le aveau atunci când Marea Britanie era şi ea parte din Uniune. Autorităţile au anunţat că în cazuri justificate vor accepta şi aplicaţii trimise după termenul limită pe o pe­rioadă ne­de­fi­nită.

Brexitul, deşi nu a adus apo­calipsa eco­nomică anun­ţa­tă, în parte din cauza com­promisurilor făcute pe ultima sută de metri de părţile implicate, a perturbat piaţa muncii, iar efectul, o penurie de muncitori, este amplicat de şocurile produse de pandemie.

Pă măsură ce economia britanică se redeschide, afaceri precum retailul, barurile şi restaurantele constată că nu mai pot funcţiona normal pentru că nu mai găsesc angajaţi. Cu o criză acută de forţă de muncă se confruntă în special transportatorii cu tir-ul, unde cu şofatul se ocupau mai ales români.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO