Business Internaţional

Polonezii sprijina Marea Britanie in problema orarului de munca

17.09.2004, 00:00 35

Initiativa Marii Britanii de a se mentine in afara cadurlui legislativ al Uniunii Europene in ceea ce priveste limita orelor de munca a primit sprijin din partea Poloniei, care impartaseste grijile britanicilor, sustine Financial Times.
"Exista multe puncte de vedere comune intre Polonia si Marea Britanie", a declarat Piotr Kulpa, ministrul adjunct al muncii din Polonia pentru Financial Times. "Polonia sprijina pozitia Marii Britanii in demersul sau."
Directiva originala, care prevede timpul petrecut la locul de munca, aprobata in 1993, nu permite o medie saptamanala mai mare 48 de ore pentru fiecare angajat. Marea Britanie a profitat de o clauza care pemite angajatilor sa ceara permisiunea de a munci peste program.
Inainte de extinderea Uniunii Europene din mai, care a cuprins 10 noi state, Marea Britanie beneficia de suficient sprijin pentru a forma o minoritate care bloca orice incercare venita de la Bruxelles pentru includerea sub incidenta legislatiei europene.
Cu toate acestea, exista temeri ca intr-o Uniune largita, o asemenea minoritate ar fi mai greu de format.
Atitudinea Poloniei face aproape sigur faptul ca Marea Britanie nu se va conforma saptamanii de lucru de 48 de ore, chiar daca Comisia Europeana va incerca revizuirea directivei de acum un deceniu.
Oficialitatile Uniunii se asteapta sa propuna limite severe pentru Marea Britanie in ceea ce priveste timpul de lucru si va oferi sindicatelor dreptul de veto in acceptarea saptamanii de lucru mai mari de 48 e ore.
Kulpa a declarat ca Polonia a consultat Marea Britanie asupra propunerii Comisiei de a restrictiona folosirea directivei in interesul propriu. Oficialul ministerului muncii a mai spus ca Polonia nu va permite sindicatelor sa aiba drept de veto.
In iunie, anul trecut, Germania a acceptat sa sprijine Marea Britanie intr-o miscare ce a blocat reglementarile sectorului muncitorilor temporari. In schimbul sprijinului, Marea Britanie avea sa sprijine Berlinul in incercarea de a bloca legislatia care ar fi permis preluarile ostile ale companiilor germane.
Cu Germania si Polonia de aceeasi parte, o minoritate la nivel ministerial, orice incercare de a include saptamana de lucru sub incidenta legilor europene nu ar avea nici un succes.
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO