Business Internaţional

Polonia anunţă că ar putea majora ratele dobânzii pentru a calma investitorii, pe fondul majorării preţurilor

Polonia anunţă că ar putea majora ratele dobânzii pentru a calma investitorii, pe fondul majorării preţurilor

Autor: Andreea Mindrila

06.04.2012, 00:03 303

Banca centrală a Poloniei a avertizat că va majora ratele dobânzii dacă încetinirea creşterii economice nu reuşeşte să stopeze inflaţia.

Banca centrală a menţinut marţi rata dobânzii de referinţă la şapte zile la 4,5%, cel mai ridicat nivel din ianuarie 2009. Autoritatea care sta­bileşte ratele de dobândă "analizează foarte serios" majorarea costului îm­pru­muturilor, a declarat gu­vernatorul băncii naţio­nale, Marek Belka, citat de Bloom­berg.

Investitorii privesc către instituţia bancară centrală căutând semne de creştere a dobânzilor, în condiţiile în care inflaţia s-a situat peste 3,5%, limita su­perioară a inter­va­lului de variaţie, încă din ianuarie 2011.

Factorii de politică mo­ne­tară "se pre­gă­tesc să ia această mă­sură", a declarat gu­vernatorul Marek Belka, acesta spunând săp­tămâna tre­cută că este pregătit să mai aştepte pentru a evita re­ducerea ulte­rioară a dobânzilor dacă economia înc­etineşte.

Zlotul s-a apreciat cu 7,6% în raport cu euro de la începutul acestui an, cea mai bună performanţă din lume a unei monede după pesoul columbian.

"Vreau să trimit un semnal clar. Am impresia că cei care urmăresc acţiunile băncii centrale nu dau crezare preocupărilor noastre în legătură cu inflaţia, care este mult mai mare decât limita superioară a intervalului acceptat de Consiliul Monetar", a declarat Belka.

PIB-ul Poloniei a crescut cu 4,3% în ultimul trimestru al anului trecut faţă de aceeaşi perioadă din 2010, ceea ce înseamnă că estimările de creştere economică de 4,3% pentru întreg anul ar putea fi revizuite în sens favorabil, a spus Belka luna trecută.

Guvernatorul a reafirmat recent că scăderea PIB-ului din acest an ar putea fi mai mică decât anticipările, creşterea eco­nomică din primul trimestru fiind "probabil de aproape 4%".

"O posibilă majorare a dobânzilor ar fi un semn al încrederii noastre în puterea economiei poloneze", susţine Belka.

PIB-ul Poloniei va înregistra un avans de 2,5% în acest an, cel mai rapid ritm de creştere din Uniunea Europeană, a anunţat Comisia Europeană în februarie.

Polonia a fost singurul stat din UE care a evitat recesiunea în 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO