Business Internaţional

Polonia ar putea deveni ţara cu cea mai rapidă creştere a exporturilor din lume

Polonia ar putea deveni ţara cu cea mai rapidă creştere a exporturilor din lume

Autor: Ioana Nita

28.06.2012, 00:03 1550

Polonia, singurul stat din UE care a reuşit să evite recesiunea în timpul crizei economice globale, ar putea deveni în următorii 15 ani ţara cu cea mai mare creştere a exporturilor din lume, scrie The Warsaw Business Journal.

Vânzările produselor poloneze în afara gra­ni­ţe­lor vor creşte în medie cu 5,6% pe an în următorii 15 ani, potrivit estimărilor băncii brita­ni­ce HSBC şi firmei de cercetare Delta Econo­mics. Conform prog­noze­lor lor, nicio altă ţa­ră nu va înregistra o di­na­mică atât de mare a ex­por­turilor în ur­mă­torii ani.

"Chiar dacă activi­ta­tea pe termen scurt a exportatorilor polonezi ar putea avea suişuri şi co­bo­râşuri, pe termen lung per­spectivele sunt bune", a afir­mat Pawe? Kusiak, analist în cadrul subsidiarei poloneze a HSBC.

În topul realizat de instituţia financiară privind di­na­mica pe termen lung a exporturilor, Polonia în­tre­ce ţări precum India, Republica Cehă, Singapore şi Thailanda.

"Din cauza adâncirii crizei din zona euro, perspectivele pentru schimburile comerciale s-au înrăutăţit în ultimele luni la nivel mondial, însă pentru Polonia acestea s-au îmbună­tă­ţit", a menţionat un analist al Delta Economics.

Până în anul 2026 se estimează că exporturile Poloniei vor creşte cu 119%, în timp ce schimburile comerciale la nivel global vor avansa cu doar 88%. Economia poloneză combină diferite caracteristici pozitive ale pieţelor emergente, precum creşterea economică puternică şi costurile scăzute de pe piaţa forţei de muncă, cu cele ale pieţelor dezvoltate, cum ar fi accesul la tehno­logia şi know-how-ul din Europa de Vest.

În plus, Polonia pare imună la criza din Europa. Potrivit HSBC şi Delta Economics, în viitor piaţa UE va deveni mai puţin importantă pentru expor­ta­torii polonezi, care se vor concentra în schimb pe pieţele emergente, în special pe cele din Asia.

Conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, Polonia este un partener comercial important pentru România, ocupând locul zece în privinţa exporturilor şi opt la importuri.

România importă de pe piaţa poloneză în special metale comune (fier, oţel, cupru, zinc), produse minerale (sare, sulf, ciment), maşini şi aparate, echipamente electrice şi aparate de înregistrat sau de reprodus sunetul şi imaginile, precum şi produse ale industriei chimice şi materiale plastice.

Principalele produse exportate de România către Polonia sunt maşinile şi aparatele, echipamentele electrice şi aparatele de înregistrat sau de reprodus sunetul şi imaginile, metalele comune, mijloace şi materiale de transport, dar şi materiale plastice şi cauciuc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO