Business Internaţional

Polonia este cea mai harnica economie din UE

28.10.2004, 00:00 16



Intr-un raport prezentat de Organizatia Mondiala a Comertului(WTO) se arata ca Polonia ocupa locul 12 in topul exportatorilor pe piata Uniunii Europene, informeaza Warsaw Business Journal.



WTO spune ca tarile central si est europene exporta mai mult pe piata Uniunii Europene decat SUA (222 miliarde de dolari, fata de 202 miliarde de dolari). Rusia este principalul responsabil pentru aceasta situatie, cu vanzari catre Uniunea Europeana in valoare de 48,6 miliarde de dolari, in 2003. Totusi, Polonia are si ea un procent semnificativ, exportand bunuri de 35,3 miliarde de dolari anul trecut. Polonia s-a dovedit a fi exportatorul cu cea mai mare crestere dintre toate tarile UE, crestere care a fost de 26% anul trecut. Dinamica ridicata a exporturilor poloneze poate fi atribuita in mare parte investitiilor straine directe foarte ample, care au transformat economia Poloniei si au transferat productia din alte tari in Polonia, asociata cu extinderea firmelor poloneze.



In urmatorii doi ani Polonia va fi una din tarile cu cea mai rapida dezvoltare din Uniunea Europeana, conform previziunilor Comisiei Europene. In acest an venitul national al Poloniei va creste cu 5,8%, anul viitor se estimeaza o crestere de 4,9%, iar in 2006 este asteptata o crestere de 4,5%. Previziunile sunt mai optimiste decat in primavara, cand se estima o crestere de 4,6% pentru acest an si 4,8% pentru 2005 si 2006. Autorii raportului spun ca dezvoltarea economica accelerata va permite ajustarea deficitului bugetar, care va scadea la 3,1% in 2006. Inflatia si somajul vor scadea si ele semnificativ in 2005.



Previziunile pentru membrii mai vechi ai UE sunt mai putin favorabile. Se pare ca cinci dintre tarile zonei euro nu vor reusi sa-si reduca deficitul bugetar sub limita impusa de tratatul de la Maastricht.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO