Business Internaţional

Polonia grabeste adoptarea euro ca sa calmeze pietele

29.10.2008, 18:32 14

Guvernul polonez a dezvaluit detaliile planului de trecere la moneda unica europeana pana in 2012, ca parte a unei serii de actiuni menite sa-i calmeze pe investitorii cuprinsi de panica, ce au inceput sa abandoneze zlotul polonez in conditiile in care monedele pietelor emergente sunt afectate de criza financiara globala, scrie Financial Times.

Conform planului, guvernul ar trebui sa inceapa discutiile de amendare a constitutiei pana la inceputul anului viitor, actualul document permitand numai bancii centrale poloneze sa decida politica monetara. Catre sfarsitul anului 2009, Polonia ar urma sa adopte mecanismul european al ratelor de schimb ERM 2, iar rata finala de schimb euro/zlot ar urma sa fie stabilita in vara anului 2011. Polonia ar urma sa fie admisa in zona euro pana pe 1 ianuarie 2012.
"Dorim sa mentinem un calendar ambitios in ceea ce priveste pregatirea Poloniei pana la sfarsitul anului 2011. Realizam faptul ca vom avea nevoie de cooperarea opozitiei pentru a schimba constitutia", a declarat primul-ministru polonez Donald Tusk.
Fara sprijinul partidului de opozitie Lege si Dreptate, primul-ministru polonez Donald Tusk nu va dispune de voturile necesare amendarii constitutiei. Tusk a avut o intrunire neobisnuit de cordiala la inceputul saptamanii cu Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de opozitie care se declara sceptic cu privire la adoptarea monedei euro. Kaczynski a declarat ca nu este convins inca de necesitatea urgentarii adoptarii euro, insa va sprijini organizarea unui referendum pe acest subiect.
Recent, cabinetul lui Tusk a avut o intalnire cu presedintele, iar primul-ministru polonez a declarat ca pentru prima data a auzit "cuvinte care-mi permit sa cred ca acest proiect va fi acceptat, sau cel putin abordat cu seriozitate de catre presedinte".
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO