Business Internaţional

Polonia ia bani din pensiile private ca sa acopere datoria publica

Polonia ia bani din pensiile private ca sa acopere datoria publica

Ministrul de finante polonez Jacek Rostowski cauta solutii pentru a acoperi datoria publica

05.11.2009, 23:21 36

Planulconcret in acest sens este reducerea contributiilor care merg catresistemul privat de pensii de la 7,3% la 3% din salariu pana in adoua jumatate a anului viitor, a declarat ministrul polonez definante Jacek Rostowski. Diferenta de 4,3% ar urma astfel sa intrein sistemul public de pensii, scrie Financial Times.
Guvernul de la Varsovia se straduieste sa mentina datoria publicaaferenta anului viitor la mai putin de 55% din Produsul Intern Brut(PIB), iar in conditiile in care autoritatile nu vor reusi sa opastreze in limitele prevazute, bugetul de stat va suferimodificari drastice.
Datoria guvernamentala de anul acesta este estimata sa atinga 50%din PIB, urmand ca anul viitor sa se situeze intre 54,5% si 55% dinPIB.
Anuntul privind planurile cabinetului de la Varsovia a contrariatanalistii, care au declarat ca acestea ar putea diminua perceptiaopiniei publice asupra guvernului polonez, creditat ca fiindreformist si pro-business.
"Este o idee foarte proasta. Isi rezolva problemele de astazi incontul persoanelor care vor iesi la pensie peste un deceniu", adeclarat Ryszard Petru, economist-sef al creditorului BRE Bank,parte a bancii germane Commerzbank. Pe de alta parte, propunereaguvernului polonez ar putea tempera pericolul ca datoria publica sadepaseasca pragul convenit, reducand nevoile de finantare alestatului cu circa 13 mld. zloti (3 mld. euro). "Masura va aveaimplicatii la nivelul datoriei publice in sensul ca nu ii va maipermite sa creasca", a explicat Rostowski.
In prezent, fondurile private de pensii utilizeaza circa o treimedin contributiile pe care le atrag de la salariati pe piata decapital, in timp ce restul de doua treimi este folosit pentru acumpara titluri guvernamentale de datorie. Reducerea pana lajumatate a fondurilor pe care aceste institutii le primesc ar puteaafecta atat cererea pentru titlurile de stat, cat si evolutiaBursei de la Varsovia.
Fondurile de pensii private, intrate pe piata din Polonia dupareforma pensiilor din 1999, au fost extrem de profitabile, insaanul acesta guvernul a aprobat o legislatie prin care comisioanelepentru administrarea schemelor de pensii au fost reduse.
Chiar daca Polonia pare a fi singura tara din Uniunea Europeanacare va incheia anul fara a fi intrat in recesiune, criza economicai-a dezechilibrat puternic finantele publice.
Deficitul bugetar este de asteptat sa urce la 6,5% din PIB anulacesta, iar guvernul polonez vrea sa accelereze programele deprivatizare pentru a limita gaura din buget de anul viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO