Business Internaţional

Polonia nu are nevoie de ajutor din partea FMI

05.03.2009, 17:15 12

Polonia nu va avea nevoie de sprijin din partea Fondului Monetar International (FMI), a declarat guvernatorul bancii centrale din Polonia Slawomir Skrzypek, scrie agentia de presa Thomson Reuters.

"Sunt convins ca situatia existenta in Polonia nu necesita actiuni de anvergura din partea FMI", a precizat Slawomir Skrzypek. Intrebat daca statul ar putea solicita FMI un imprumut, guvernatorul a negat vehement.
Agentia de rating Moody's a anuntat ca nivelul de credibilitate al Poloniei se mentine ridicat, in pofida cresterii economice aferente anului in curs si anului viitor, care se va apropia de zero. "Credibilitatea Poloniei in regiune este foarte ridicata si consideram ca tara va rezista crizei in desfasurare", a declarat Kristin Lindow, analist in cadrul Moody's.
PIB-ul Poloniei s-a majorat in trimestrul patru cu 2,9% fata de aceeasi perioada a lui 2007, cu putin peste estimarile generale ale pietei. In trimestrul trei din 2008, cresterea economica a Poloniei a atins 4,8%. Guvernatorul bancii centrale a afirmat in urma cu cateva zile ca guvernele occidentale ar trebui sa refuze sprijinirea bancilor care speculeaza pe pietele emergente, evitandu-se astfel destabilizarea acestor economii, deja slabite de actuala criza financiara.
"Tinta noastra ar trebui sa fie constituita de implementarea unor masuri care sa limiteze accesul la ajutor guvernamental pentru institutiile financiare care speculeaza pe pietele din noile state membre ale UE", a precizat Skrzypek.
Declaratiile sale au survenit pe fondul extinderii turbulentelor economice dinspre zona euro spre estul continentului, motiv pentru care o serie de companii care se confrunta cu pierderi substantiale au solicitat guvernelor occidentale un sprijin financiar.
O alta problema majora pentru regiune este reprezentata de evolutia monedelor nationale, care au inregistrat deprecieri accentuate. "Deprecierea zlotului a fost mai puternica decat se impunea prin fundamente economice", a afirmat Skrzypek, in conditiile in care moneda nationala a Poloniei a pierdut 30% in raport cu euro incepand cu iulie anul trecut. 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO