Business Internaţional

Polonia nu se grabeste sa adopte euro

31.03.2008, 19:32 15

Zlotul este prea puternic in acest moment pentru a se putea discuta despre raportarea acestuia la euro in cadrul procesului de adoptare a monedei unice de catre Polonia, a declarat ministrul economiei de la Varsovia, Waldemar Pawlak, citat de Bloomberg.
Moneda poloneza, care a ajuns la sfarsitul saptamanii trecute la cel mai inalt nivel din ultimele trei saptamani, trebuie raportata la euro prin intermediul mecanismului ratelor de schimb (ERM II), care va testa stabilitatea monedei timp de doi ani inainte de adoptarea euro.
Accelerarea ritmului de crestere economica, aprecierea ratelor dobanzii si fluxul puternic de investitii straine in cadrul unuia dintre cele mai populate state din Uniunea Europeana a condus la aprecierea zlotului cu 9% in ultimul an.
Iar aceasta situatie l-a determinat pe Pawlak sa declare ca nu este un moment favorabil pentru ca Polonia sa stabileasca un calendar de adoptare a monedei unice, mai ales in conditiile turbulentelor existente in acest moment pe piata financiara.
"Moneda nationala inregistreaza o apreciere rapida, ceea ce poate reprezenta o problema serioasa si o provocare pentru noi, iar aceasta perioada marcata de turbulente nu reprezinta cel mai bun moment pentru a lua o decizie", a declarat Pawlak. "Din punctul de vedere al productiei interne si al exporturilor insa, o depreciere a zlotului ar fi bine-venita", a adaugat el.
Polonia si celelalte state central si est-europene care au intrat in Uniune dupa 2004 sunt obligate sa adopte moneda unica, potrivit acordului de aderare. Insa, pentru ca aceasta operatiune sa poata avea loc, statele sunt nevoite sa indeplineasca o serie de conditii, printre care reducerea deficitului bugetar pana la 3% din PIB, mentinerea datoriei publice la mai putin de 60% din PIB, reducerea ratei inflatiei si intrarea in mecanismul de schimb valutar, denumit ERM.
In momentul in care Polonia va intra in mecanismul ratelor de schimb, va fi nevoie ca moneda sa fie tinuta cat mai departe posibil de tranzactiile publice, in incercarea de a o proteja de eventualele speculatii valutare. Pawlak spune insa ca perioada de doi ani necesara pregatirii pentru adoptarea euro este "prea lunga".
Din 2004 pana acum, sapte dintre noile state membre au intrat in mecanismul de schimb valutar, iar trei dintre acestea - Slovenia, Cipru si Malta - au adoptat deja moneda unica. Cel mai probabil, Polonia se va alatura acestui mecanism anul viitor, urmand sa adopte moneda unica pana in 2012, a anuntat recent ministrul de finante Jacek Rostowski.
Chiar daca acesta nu este cel mai potrivit moment pentru a efectua aceasta operatiune, Pawlek spune ca executivul de la Varsovia ar trebui sa adopte moneda unica imediat dupa ameliorarea conditiilor de pe piata internationala, pentru a ajuta exportatorii afectati de aprecierea continua a monedei nationale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO