Business Internaţional

Polonia nu tine neaparat sa treaca la euro in 2012

09.12.2008, 18:02 18

Primul-ministru al Poloniei, Donald Tusk, a declarat ca nu va insista asupra adoptarii monedei euro la inceputul anului 2012 daca circumstantele vor cere o amanare, conform Financial Times.

"Daca vor aparea circumstante ce vor dicta o modificare a agendei, sunt pregatit pentru discutii serioase", a declarat primul-ministru polonez.
Tusk a anuntat pe neasteptate in luna septembrie data tinta a guvernului sau pentru trecerea la euro a Poloniei, plan criticat de liderul opozitiei Jaroslaw Kaczynski si fratele sau Lech, presedintele Poloniei. Pe langa intrunirea criteriilor UE privitoare la deficitul bugetar, datorie publica si inflatie, Polonia trebuie de asemenea sa-si schimbe constitutia inainte de a trece la euro.
Desi guvernul si-a revizuit in jos proiectia privitoare la rata de crestere economica de anul viitor de la 4,8% la 3,7%, "Polonia este in multe privinte mai stabila decat unele tari membre ale zonei euro", a declarat Donald Tusk. Actuala tinta pentru adoptarea euro este inca "realista", a adaugat el.
Un aspect important al eforturilor Poloniei de adoptare a monedei unice europene, o cerinta legata de integrarea tarii in Uniunea Europeana in 2004, este legat de decizia de a nu spori deficitul bugetar prin majorarea cheltuielilor statului in scopul sustinerii economiei in conditiile retragerii investitorilor de pe pietele cu risc ridicat, a declarat ministrul de finante al Poloniei, Jacek Rostowski.
"Am decis ca nu vor spori deficitul bugetar cu un zlot", a declarat ministrul de finante in cadrul unui interviu acordat Financial Times.
"Am luat masurile pe care le-am considerat a fi potrivite pentru un numar de ani, masuri ce au facut parte dintr-o abordare prudenta, pro-piata fata de economie, iar masurile respective se dovedesc a fi potrivite si pe timp de criza".
Conform lui Thomas Mirow, presedinte al Bancii pentru Reconstructie si Dezvoltare, criza pietelor de credit evidentiaza necesitatea ca membrele UE care nu fac parte inca din zona euro sa adopte moneda euro.
"Una din lectiile care trebuie invatate din aceasta criza este ca a fi membru al unui puternic club monetar conteaza foarte mult", a declarat Mirow. "Bineinteles, trebuie sa stabilesti in mod clar cum ajungi acolo".
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO