Business Internaţional

Polonia nu vrea crearea unui grup al elitelor în UE

Autor: Gabriel Razi

08.11.2010, 23:49 13

Polonia a respins ideea constituirii unui grup informal -denumit G6 - care să cuprindă cele mai puternice state din UE,scrie Financial Times.

"Eu aş evita încadrarea oficială a statelor în anumitecategorii. Există deja prea multe distincţii care complicărelaţiile dintre state. Ţările membre care nu ar face parte dingrup s-ar simţi excluse şi ofensate", susţine ministrul de externepolonez Radoslaw Sikorski.

Propunerea pentru instituirea unui astfel de grup a fost lansatăde ministrul de externe italian Franco Frattini şi are ca scopreechilibrarea balanţei puterii pe continent. Din acest grup arurma să facă parte Germania, Franţa, Italia, Spania, Marea Britanieşi Polonia.

Anunţul ministrului italian a fost făcut după summitul de laDeauville, unde liderii Franţei şi Germaniei au ajuns la uncompromis pentru a se renunţa la impunerea automată de sancţiuniţărilor predispuse la excese financiare. Astfel, liderii politicivor avea în continuare puterea de a decide impunereasancţiunilor.

Polonia este al şaselea stat din UE după mărime, cu o populaţiede 38 de milioane de locuitori şi ar fi singurul stat din EuropaCentrală care ar face parte din G6. Însă liderii de la Varşovia sesimt mai apropiaţi de ţările din nordul continentului, cu careîmpărtăşesc politică de prudenţă fiscală promovată de Germania,decât de celelalte state membre din sud, mult mai predispusederapajelor economice.

Totuşi, Polonia susţine anexarea unor amendamente tratatului dela Lisabona în schimbul concesiilor acordate ţărilor care şi-aureformat sistemele de pensii, avantaje care ar permite oficialilorde la Varşovia să reducă deficitul bugetar şi datoria publică."Trebuie să existe stimulente pentru cei ce sunt responsabili",adaugă Sikorski.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO