Business Internaţional

Polonia reduce contributiile sociale ale angajatilor

05.06.2007, 17:40 27

Pentru a opri migratia fortei de munca, Polonia reduce din contributiile angajatilor la fondurile de asistenta sociala, eliminarea costurilor ridicate de pe piata fortei de munca ducand la cresterea numarului de salariati si la mentinerea ritmului de crestere economica.
Statul polonez trebuie sa iasa din "cercul vicios" in care angajatorii se infrunta cu tot mai multe dificultati in a gasi forta de munca necesara, in conditiile in care polonezii parasesc tara pentru locuri de munca in strainatate, iar rata somajului din Polonia continua sa ramana cea mai ridicata din statele membre ale Uniunii Europene, a declarat ministrul adjunct de finante Katarzyna Zajdel-Korowska, scrie Bloomberg.
Polonia trebuie sa continue ritmul accelerat de crestere economica pentru a reduce din povara datoriilor si pentru a aduce deficitul bugetar pana la 3% din Produsul Intern Brut, indeplinind astfel criteriul de adoptare a monedei europene stabilit in momentul aderarii la Uniunea Europeana in 2004. Cresterea economica a avansat cu 7,4% in primul trimestru al anului, accelerand pentru al noulea trimestru conse-cutiv. Fara o reducere a costurilor pe piata fortei de munca, "valul de emigranti va afecta serios cresterea economica, cererea pentru salarii mari va creste de asemenea, iar angajatorii interni vor pierde in detrimentul celor straini", spune Zajdel-Korowska.
Partidul Lege si Justitie aflat la putere intentioneaza sa reduca contributiile angajatilor la fondurile de asistenta sociala cu 3% anul acesta, si cu inca 2% anul viitor. Contributiile angajatorilor vor fi reduse cu 2%. Dupa aceste reduceri, angajatii vor plati 1,5% din salarii fondurilor de asistenta sociala, in timp ce angajatorii vor contribui cu cate 4,5% din salariu pentru fiecare muncitor. "Dupa reducerea costurilor, angajatii vor ramane cu mai multi bani in buzunare, iar angajatorii vor avea mai multe resurse financiare la dispozitie, fie pentru mariri salariale, fie pentru investitii", spune Zajdel-Korowska.
Aceste modificari erau prevazute pentru luna iulie a acestui an, iar reducerea costurilor dar si beneficiile au fost deja incluse pe agenda de lucru a ministerului de finante pentru stabilirea bugetului de stat de anul viitor. Masurile vor costa bugetul de stat aproximativ 20 mld. zloti plonezi (5,2 mld. euro) anul viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO