Business Internaţional

Polonia: reducerea bugetului UE propusă de Germania este „de neconceput“

Polonia: reducerea bugetului UE propusă de Germania este „de neconceput“

Foto: Shutterstock

Autor: Andreea Anghel

07.02.2013, 00:04 510

Polonia, cea mai mare economie din estul Europei, a avertizat că propunerea de a reduce suplimentar cu 30 mld. euro bugetul pe termen lung al UE este ceva "de neconceput". Fondurile europene sunt unul dintre princi­palele motoare de creştere ale economiei poloneze.

Şefii de state şi de guverne din UE încep astăzi la Bruxelles un summit de două zile în care vor încerca să ajungă la un acord în pri­vinţa bugetului UE pentru perioada 2014-2020 după ce la întâlnirea anterioară, din no­iem­brie, în care s-a discutat propunerea Ger­ma­niei ca bugetul de aproximativ 1.000 mld. euro să fie redus cu 30 mld. euro, nu s-a ajuns la niciun rezultat. Marea Britanie, Germania, Olanda şi Suedia, cei mai mari contribuitori la bugetul UE, au cerut reduceri mai mari decât cele propuse, ca un compromis, de preşe­dintele Consiliului European Herman Van Rompuy, motivând că bugetul UE nu trebuie să crească în timpul crizei financiare. Cele patru state consideră că finanţarea UE trebuie să reflecte austeritate, iar guvernele nu trebuie să-şi relaxeze politicile bugetare.

Guvernul polonez se opune vehement reducerii fondurilor pentru agricultură şi a celor pentru proiecte structurale, Polonia fiind principalul beneficiar al acestor bani.

Ministrul adjunct al afacerilor externe Piotr Serafin a subliniat într-un inteviu acordat The Wall Street Journal că noi reduceri ale fondurilor pentru agricultură şi proiecte stucturale sunt inacceptabile pentru guvernul de la Varşovia, ceea ce poate duce la un nou eşec al summitului de joi şi vineri.

"Propunerile pentru noi reduceri ale bugetului, precum şi încăpăţânarea unor state de a nu face un compromis pot să ducă la un nou eşec", a spus Serafin.

Polonia a beneficiat de 67 de miliarde de euro în fonduri structurale din bugetul pentru 2007-2013.

, bani care au impulsionat creşterea economică în timpul crizei financiare globale. Polonia este singura economie europeană care nu a intrat în recesiune în timpul acestei crize.

Analiştii consideră că blocarea de către UE a unor fonduri în valoare de 900 milioane euro pentru proiecte de infrastructură în Polonia din cauza unui cartel al fixării preţurilor la care au participat mai multe companii poloneze de construcţii s-ar putea dovedi a fi o slăbiciune în poziţia Poloniei la negocierile pentru buget. Însă oficialii guvernului au asigurat că nu vor lăsa această problemă să afecteze negocierile.

"Incidentul acesta nu va avea un impact negativ asupra poziţei la negocieri. Consider comentariile comisarului Johannes Hahn prin care dădea Polonia exemplu pozitiv pentru absorbiţia fondurilor UE suficiente pentru a încheia această discuţie.", a spus Serafin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO