Business Internaţional

Polonia ţine cu dinţii de monopolul poştei de stat

Polonia ţine cu dinţii de monopolul poştei de stat

Autor: Ioana Nita

29.11.2012, 00:03 562

Sub imperiul normelor UE, începutul anului viitor ar fi trebuit să marcheze sfârşitul monopolului Poczta Polska, compania poştală de stat a Poloniei, dar între timp guvernul a adoptat în grabă o serie de amendamente la legea poştei care garantează păstrarea monopolului pentru încă 12 ani, scrie Warsaw Business Journal. Guvernul de la Varşovia este hotărât să păstreze controlul şi în alte sectoare strategice.

Modificarea legii poştei a fost solicitată de Uniunea Europeană, însă scopul acesteia era liberalizarea pieţei de profil şi reducerea tarifelor. Cu toate acestea, guvernul a reuşit să introducă clauze care oferă Poştei drepturi exclusive în transferul pensiilor de la fondurile administrate de stat şi livrarea documentelor oficiale. De asemenea, instituţia va beneficia în continuare de scutirile de taxe destinate sectorului public, cum ar fi cele pentru şcoli, guvernele locale, companiile de interes public şi administraţie.

Operatorii privaţi de servicii poştale nu vor beneficia de aceste privilegii şi nu vor putea utiliza infrastructura poştală precum camerele de sortare şi oficiile de distribuţie şi de prestare a serviciilor.

În plus, doar timbrele emise de Poşta Poloneză vor fi recunoscute atunci când se va verifica validitatea documentelor trimise prin poştă, ceea ce marginalizează şi mai mult operatorii privaţi. Cu toate acestea, companiile private de servicii poştale va trebui să con­tribuie la un fond special menit să acopere potenţialele pierderi ale Poştei Poloneze.

Piaţa serviciilor poştale din Polonia este estimată la şapte miliarde zloţi (1,71 miliarde euro).

Acest caz este un exemplu în plus că Polonia nu renunţă la companiile de stat prin intermediul cărora poate păstra controlul în sectoarele strategice. Procesul de privatizare început de guvernul polonez în 1989 s-a axat pe vânzarea afacerilor mici şi nu pe renunţarea la companiile mari. Strategia Poloniei s-a dovedit a fi de succes, numai actuala admi­nistraţie strângând peste 12,6 miliarde de euro din privatizări în cinci ani de guvernare.

Printre companiile strategice la care Polonia deţine încă controlul se numără KGHM Polska Miedz, unul dintre cei mai mari producători de cupru din lume, compania de utilităţi Tauron Polska Energia, Polska Grupa Energetyczna, cel mai mare producător polonez de energie, şi operatorul de loterie Totalizator.

De asemenea, autorităţile de la Varşovia s-au sesizat imediat atunci când compania rusă Acron a cumpărat cel mai mare producător de produse chimice din Polonia, grupul Azoty Tarnow, susţinând că tranzacţia reprezintă o ameninţare pentru securitatea energetică a ţării. Agenţia poloneză de Securitate Internă a declarat că de la Tarnow provine aproximativ 10% din cererea de gaze naturale a Poloniei, care acoperă o mare parte din consumul de gaze prin importuri ruseşti. Prin cumpărarea celui mai mare consumator de gaze naturale ruseşti din Polonia, Acron ar fi încercat să se interpună în planul Varşoviei de a migra către propria producţie de gaze de şist. În consecinţă, guvernul polonez a solicitat ca Tarnow să fuzioneze cu o altă companie de profil din ţară, Pulaw, aceasta fiind de altfel principalul şi singurul competitor al grupului. Astfel, ponderea deţinută de compania rusă la entitatea nou formată s-a redus de la 66% la 12%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO