Business Internaţional

Polonia trebuie sa continue reducerea cheltuielilor si deschiderea pietelor, spune seful Comisiei Europene

12.02.2007, 18:42 16

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, recomanda guvernului polonez sa reduca cheltuielile si sa-si deschida pietele, scrie Budapest Business Journal. "Trebuie sa consolidam reformele fundamentale care sunt deja in lucru", a declarat Barroso intr-un text al unui discurs pe care l-a tinut la Varsovia pe 10 februarie.
"Polonia, care demonstreaza azi un dinamism economic extrem de vibrant, cu o crestere economica de 5,8%, nu trebuie
sa-si reduca eforturile pentru a-si modifica deficitul bugetar", a adaugat Barroso.
Uniunea Europeana a refuzat pe 7 februarie sa modifice termenul-limita acordat Poloniei pentru a a-si micsora deficitul bugetar in limitele Uniunii Europene la 3% din Produsul Intern Brut, refuzand cererile de a prelungi termenul-limita cu inca doi ani.
Polonia, cel mai mare membru din cei zece ai UE din Europa de Est, a depasit nivelul-limita inca de la aderarea sa in 2004. Se asteapta ca deficitul bugetar sa ramana deasupra nivelului de 3% pana in 2008, conform preconizarilor Uniunii Europene.
"Masurile luate pentru a corecta deficitul excesiv nu pare adecvat", indica un raport al Comisiei Europene. Micsorarea deficitul este una din conditiile pentru adoptarea monedei unice europene.
Conform comisiei, Polonia ar trebui sa utilizeze cresterea economica pentru a reduce cheltuielile guvernamentale si sa adopte o noua reforma fiscala.
Polonia ar putea adopta moneda unica europeana in 2012 sau 2013, conform declaratiilor lui Slawomir Skrzypek, guvernatorul bancii centrale poloneze. Ministerul Finantelor de la Varsovia estimeaza ca Polonia va indeplini criteriile de convergenta la euro in 2009, a adaugat Skrzypek.
"Daca adaugam la aceasta data timpul necesar pentru a implementa procedura integral, ar insemna sa aderam la zona euro in 2012 sau 2013. Decizia apartine autoritatilor de stat", a afirmat Skrzypek.
Economia poloneza a consemnat anul trecut cel mai rapid ritm de crestere din ultimii noua ani, evolutie favorizata de dezvoltarea industriei consumului, a creditelor ipotecare, dar si datorita infuziei de fonduri europene si exporturilor. Ritmul de dezvoltare a atins nivelul de 5,8% in 2006, in comparatie cu 3,5% in 2005, depasind estimarile de 5,7% preconizate de analisti si cele ale Ministerului polonez de Finante.
Investitiile au crescut cu 16,7%, cel mai rapid avans consemnat in ultimii noua ani, in timp ce consumul privat a urcat cu 5,2%, iar cererea interna cu 5,8%. Datele sugereaza ca ritmul de dezvoltare din 2007 se va mentine la un nivel apropiat celui din 2006.
"Informatiile sunt extrem de favorabile si confirma ca situatia economica este foarte buna", a declarat Grzegorz Maliszewski, economist la Millennium Bank. Cresterea economiei Poloniei s-a accelerat constant dupa aderarea la Uniunea Europeana in 2004, iar anul trecut ritmul de dezvoltare trimestrial a depasit constant previziunile.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, a facut apel la Polonia pentru a sustine pachetul de reforme a sistemului energetic al UE prin care se doreste micsorarea consumul de energie si diversificarea surselor de provenienta a energiei.
"Avem nevoie de o abordare comuna in Europa cu privire la energie", a declarat Barroso dupa o intalnire la Varsovia cu Jaroslaw Kaczynski, premierul Poloniei.
Barroso a adaugat ca spera ca Rusia sa ridice restrictiile cu privire la importurile de produse alimentare din Polonia. Aceasta restrictie a cauzat intarzierea discutiei unui nou contract de colaborare dintre Bruxelles si Moscova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO