Business Internaţional

Polonia va organiza referendum pentru adoptarea euro

14.11.2006, 19:17 16

Polonia va organiza un referendum pentru adoptarea euro in 2010, semn ca drumul catre moneda unica ar putea alimenta tensiunile dintre Varsovia si Bruxelles, spune ministrul de finante al Poloniei.
Zyta Gilowska a spus ca Polonia va indeplini criteriile de aderare la zona euro in 2009 si va organiza un referendum referitor la aceasta problema in anul imediat urmator. Decizia i-a incurcat pe oficialii de la Bruxelles, care au subliniat ca Polonia s-a angajat deja sa adopte euro prin tratatul de aderare la Uniunea Europeana semnat in 2004.
Miscarea vine intr-un moment in care Polonia va trebui sa faca fata criticilor venite din partea Comisiei Europene in ceea ce priveste nereusita de a cobori deficitul bugetar pentru 2007 sub limita de 3% din PIB pe care o cer regulile euro.
Gilowska sustine ca fratii Kaczynski, care detin posturile de presedinte si respectiv prim-ministru al Poloniei, vor duce o campanie puternica pentru un vot pozitiv si ca votantii vor fi convinsi de beneficiile economice ale euro. Totusi, experienta anterioara cu astfel de referendumuri nu este promitatoare.
Suedia a votat impotriva trecerii la moneda unica in 2003, iar francezii si olandezii au votat impotriva modificarii constitutiei europene in 2005, demonstrand cat de greu este de obtinut acordul public asupra problemelor UE.
Faptul ca prim-ministrul Jaroslaw Kaczynski si presedintele Lech Kaczynski au reputatia unei retorici nationaliste si sunt perceputi ca sceptici in ceea ce priveste politica UE, este foarte putin probabil sa mareasca sansele unui vot favorabil pentru euro.
Gilowska le-a spus jurnalistilor de la Bruxelles ca este convinsa ca Polonia se va alatura zonei euro si a aparat referendumul deja planificat, iar saptamana trecuta, presedintele polonez a declarat pentru Financial Times ca referendumul va cere votantilor sa aprobe o data exacta a aderarii la zona euro si nu sa decida daca Polonia ar trebui sa adopte euro sau nu.
Intre timp, Joaquin Almunia, comisarul european pe probleme de afaceri monetare va discuta cu Gilowska problema deficitului bugetar al Poloniei, care e preconizat la 4 procente. Almunia se teme ca o incetinire a cresterii economice ar putea expune finantele publice si dauna planurilor tarii de a adopta euro. El vrea ca Gilowska sa isi inaspreasca politicile fiscale, fapt cu care ea este in profund dezacord.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO