Business Internaţional

Polonia va relaxa condiţiile de creditare pentru a stimula economia

Polonia va relaxa condiţiile de creditare pentru a stimula economia

AFP/Mediafax Foto

17.10.2012, 00:03 403

Polonia va relaxa condiţiile împrumutu rilor de retail şi ipotecare pentru a încuraja consumul într-o economie care, deşi face faţă crizei mai bine decât cele ale ţărilor vecine, încetineşte. Autoritatea de reglementare financiară speră, de asemenea, că astfel va stopa creşterea sectorului de creditare non bancar, scrie The Wall Street Journal.

Polonia, cea mai mare economie emer gentă a UE, acţionează tot mai hotărât pentru a stimula creşterea şi a sprijini consumul. Economia resimte turbulenţele din zona euro, principala piaţă pentru exporturile poloneze. De asemenea, slăbiciunile de pe piaţa muncii pun presiuni pe cheltuielile populaţiei în timp ce companiile sunt reticente a investi din cauza perspectivelor incerte.

Pentru a da un impuls creditării, Autoritatea Poloneză de Supraveghere Financiară a relaxat condiţiile cerute pentru obţinerea unui credit, dar numai pentru anumite bănci. Autoritatea este prevăzătoare deoarece legislaţia anterioară a încurajat polonezii să se împrumute de la companii financiare nereglementate. Pentru a profita de aceasta, unele bănci au înfiinţat chiar etităţi speciale care să ofere credite în afara sietemului bancar, acestea putând astfel evita limitele impuse mărimii creditului, verificări şi documentaţia necesară aprobării.

Noua reglementare va face posibil ca dovada reşedinţei clientului care solicită creditul să poată fi făcută doar cu cartea de identitate, notează Warsaw Business Journal.

Creditarea de retail oferită de bănci este în scădere de la sfârşitul anului 2010.

"În prezent, creditele de consum sunt singura categorie de împrumuturi în declin. Credem că noile reglementări vor încetini procesul, dar sunt şi alţi factori, precum costurile împrumuturilor, care afectează cererea", a declarat şeful autorităţii de supraveghere Andrzej Jakubiak.

Încurajator este că au apărut semnale că băncile care au deschis unităţi speciale pentru a păcăli reglementările anterioare vor renunţa la asemenea practici şi-şi vor muta clienţii la băncile mamă deoarece noile reguli fac aceste activităţi redundante, a mai spus Jakubiak.

Autoritatea vrea ca noile reglementări să intre în vigoare până la sfârşitul anului.

Deşi este singura din UE care a evitat recesiunea după colapsul băncii americane de investiţii Lehman Brothers, economia poloneză încetineşte rapid. PIB-ul a crescut cu 2,4% în cel de-al doilea trimestru, comparativ cu un avans de 3,5% în primele trei luni. Analiştii şi autorităţile anticipează că procesul de încetinire nu se va opri anul acesta.

Însă, pentru a stimula economia fără a goli cuferele statului, guvernul a anunţat săptămâna trecută planul înfiinţării unui mecanism special care va multiplica veniturile din privatizările viitoare pentru a finanţa investiţii.

Ministrul de finanţe al Poloniei, cel mai bun din Europa emergentă

Ministrul de finanţe al Poloniei Jacek Rostowski (foto) a primit titlul de "Ministrul de finanţe al anului 2012 din Europa emergentă" din partea Emerging Markets, o sursă online de ştiri economice, analize de profil şi comentarii, scrie Warsaw Business Journal. Ceremonia de premiere a fost organizată sâmbătă în cadrul reuniunii anuale a FMI şi BM de la Tokio. Cei mai buni miniştri de finanţe şi guvernatori de bănci centrale au fost aleşi de economişti, bancheri, analişti şi investitori din sectorul public şi cel privat. Rostowski este un model pentru cum ar fi trebuit să acţioneze încă de la începutul crizei datoriilor suverane omologii lui din Vest, a spus David Hauner, director la BofA Merrill Lynch.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO