Business Internaţional

Porsche nu primeste ajutor de la stat si se sufoca in datorii

23.06.2009, 00:00 23

Guvernul german ar putea refuza solicitarea producatorului auto Porsche pentru un imprumut de urgenta in valoare de 1,75 mld. euro, cu ajutorul caruia compania spera sa reduca din problemele financiare generate de achizitia participatiei majoritare a rivalului Volkswagen, scrie Financial Times.

Un oficial guvernamental, citat de Financial Times, a declarat ca atat cancelaria, cat si ministerele economiei si finantelor de la Berlin au "convenit la nivel neoficial" sa refuze solicitarea producatorului auto, dupa ce KfW, banca controlata de stat, a recomandat respingerea acordarii unui ajutor financiar.
Decizia, care ar putea fi oficializata in iulie de un comitet guvernamental, amplifica presiunile carora Porsche trebuie sa le faca fata. Compania, controlata de familiile Porsche si Piech, are datorii de aproximativ 9 mld. euro, suma imprumutata pentru a finanta achizitia unei participatii de 50,76% in cadrul Volkswagen.
In conditiile in care vanzarile de automobile se confrunta cu un declin vertiginos, compania face eforturi semnificative pentru a plati dobanzile aferente imprumuturilor contractate, dar si pentru a face fata costurilor pe care participatia majoritara in cadrul Volkswagen le implica.
Totodata, pentru a reduce volumul de datorii, Wendelin Wiedeking, directorul executiv al Porsche, trateaza cu Autoritatea pentru investitii a statului Qatar in legatura cu vanzarea a 25% din actiuni in schimbul sumei de circa 2,5 mld. euro.
Un executiv din industria auto, citat de Financial Times, a declarat ca Porsche a lansat negocieri pentru atragerea unor investitii si cu rivalul german Daimler, insa ambele companii au negat aceste speculatii.
Demersurile la care compania a apelat au generat nemultumiri din partea reprezentantilor Volkswagen, care considera ca Porsche ar putea sa nu respecte intelegerea pusa la punct luna trecuta de familiile care o controleaza, cu privire la o fuziune intre cele doua companii care ar urma sa transforme Porsche in al zecelea brand de referinta al grupului Volkswagen, alaturi de Audi si Bentley.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO