Business Internaţional

Portugalia se afla in plin proces de tranzitie de la o economie bazata pe productie la una condusa de servicii

11.04.2008, 16:08 109

Alte tendinte, cum ar fi reorientarea investitiilor de la industriile cu costuri ridicate cu forta de munca la sectoare mai avansate din punct de vedere tehnologic, sugereaza faptul ca Portugalia a ajuns intr-un punct hotarator al tranzitiei sale treptate de la o economie bazata pe productie la statutul de furnizor de servicii bazate pe cunoastere, scrie Financial Times.
Inginerii din domeniul software, consultantii si contabilii care inlocuiesc forta de munca necalificata, cu costuri reduse, reprezinta un punct de atractie pentru investitorii straini.
"Calificarile oferite de absolventii de universitate la niveluri relativ scazute de remuneratie plaseaza Portugalia intr-o pozitie competitiva in aceasta zona", spune Jose Gonzaga Rose, partener in cadrul firmei Ernst & Young.
Un numar in crestere de companii portugheze high-tech cum ar fi Chipidea, Critical Software, Outsystems, Siscog, Skysoft, Ydreams si altele, incearca sa exploateze aceleasi talente tinere pentru a dezvolta businessuri internationale de succes, adesea bazate pe solutii software inovatoare pentru probleme complexe.
Pentru Jose Socrates, primul-ministru socialist care a implinit trei ani de mandat, aceste tendinte evidentiaza o schimbare a structurii economiei. "Tara evolueaza rapid si suntem acum in vizorul multinationalelor cu investitii importante in domeniul tehnologiei", a declarat el recent.
Guvernul sau a inceput sa implementeze multe din reformele mult timp amanate de care Portugalia are nevoie pentru a accelera ritmul tranzitiei. Totusi, mai sunt multe de facut. In sectorul energetic, investitiile se reorienteaza de la combustibili fosili catre energia eoliana, solara si a valurilor. Manuel Pinho, ministrul economiei, spune ca Portugalia se numara printre cei mai mari cinci producatori europeni de energie din surse regenerabile si este bine pozitionata pentru a beneficia de o viitoare revolutie industriala in domeniul utilizarii energiei curate.
Socrates doreste in acelasi timp directionarea unei mai mari proportii a investitiilor catre cercetare si dezvoltare si productie high-tech. Planul sau in domeniul tehnologiei, un pilon de baza al politicii guvernamentale, are drept obiective majorarea cheltuielilor private si publice alocate cercetarii, impulsionarea pregatirii in domeniul tehnologiilor avansate.
Ca rezultat al acestui plan, el a anuntat ca 2008 va fi primul an in care cheltuielile publice alocate stiintei si tehnologiei vor depasi 1% din PIB, fata de 0,47% in 2003. De la unul dintre cele mai scazute niveluri din UE, numarul cercetatorilor si patentelor inregistreaza o crestere rapida, spune ministrul.
Socrates a majorat bugetul ministerului pentru stiinta, tehnologie si educatie superioara cu peste 60% in paralel cu impunerea unor reduceri drastice asupra altor ministere ca parte a planului de masuri menite a aduce deficitul bugetar al tarii sub control.
In acelasi domeniu, guvernul a inregistrat si o premiera. In martie, Socrates a anuntat o scadere a deficitului bugetar pana la 2,6% din PIB, cel mai scazut nivel din momentul in care Portugalia a revenit la democratie dupa indepartarea de la putere a regimului Salazar-Caetano cu 34 de ani in urma.
Cand a venit la putere cu trei ani in urma, guvernul a mostenit un deficit de 6,8% din PIB, de departe cel mai ridicat din UE, si a fost obligat sa ia masuri de urgenta pentru a evita sanctiuni pentru nerespectarea pactului pentru crestere si stabilitate ce impune un prag de 3% din PIB in ceea ce priveste deficitele bugetare.
Socrates s-a confruntat cu greve si proteste in aproape toate sectoarele administratiei publice in conditiile introducerii unor reduceri drastice de cheltuieli, mentinerii salariilor la un nivel constant, reducerii concediului de boala si stabilirii varstei minime de pensionare la 65 de ani de la 60 de ani.
Reducerea deficitului cu peste 3% in decurs de trei ani a fost posibila in parte datorita reducerii considerabile a cheltuielilor publice si investitiilor si in parte datorita majorarii veniturilor din taxe.
Insa imbunatatirea finantelor publice ale Portugaliei reflecta de asemenea impactul unor reforme structurale importante, in special o reforma a asigurarilor sociale pe care Socrates o descrie drept "cea mai ambitioasa si completa" din Europa. Fernando Teixeira dos Santos, ministrul de finante, spune ca reformele legate de birocratia de stat vor aduce la randul lor performante imbunatatite si reduceri de costuri.
Socrates s-a confruntat cu una dintre cele mai ample si dure demonstratii improtriva reformelor sale in martie, cand zeci de mii de profesori au organizat o greva de o zi si marsuri de protest impotriva modului in care este implementat primul sistem de evaluare a profesorilor.
Tensiunile generate de procesul de tranzitie sunt resimtite mai acut in domeniul educatiei. Cel mai important domeniu pentru viitorul tarii inregistreaza si unele dintre cele mai mari esecuri. In ultimul deceniu, aproximativ jumatate din tinerii tarii au parasit scoala la varsta de 15 ani. Procentul a scazut de atunci la mai putin de 40%, insa reprezinta totusi mai mult de dublul mediei Uniunii Europene, de aproximativ 16%.
Pana cand nivelul de educatie al fortei de munca va reflecta tranzitia de la productie low-cost catre sectoare mai sofisticate, tara se confrunta in acelasi timp cu amenintarea cresterii ratei somajului. In ciuda crearii a peste 100.000 de locuri de munca din 2005, rata somajului aproape s-a dublat in ultimii sase ani, pana la 8%.
Turismul, asteptat sa reprezinte aproape 23% din rata ocuparii fortei de munca in decurs de 10 ani, inregistreaza un ritm solid de crestere.
Insa investitiile in constructii, celalalt sector din Portugalia care genereaza un numar important de locuri de munca, a inregistrat un declin de 20% in ultimii cinci ani si nu este asteptat sa se redreseze pana la lansarea, in urmatorii ani, a mai multor proiecte importante.
"Economia portugheza se transforma, dar trebuie sa acceleram ritmul schimbarilor", spune Pinho.

Cum arata economia Portugaliei
Portugalia se numara printre cei mai mari cinci producatori europeni de energie din surse regenerabile.
In martie, primul-ministru portughez a anuntat o scadere a deficitului bugetar pana la 2,6% din PIB.
In ciuda crearii a peste 100.000 de locuri de munca din 2005, rata somajului aproape s-a dublat in ultimii sase ani.
Turismul, asteptat sa reprezinte aproape 23% din rata ocuparii fortei de munca in decurs de 10 ani, inregistreaza un ritm solid de crestere.
Sectorul de constructii a inregistrat un declin de 20% in ultimii cinci ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO