Business Internaţional

Portugalia şi Spania tremură în aşteptarea verdictului dat de investitori

Autor: Traian Terzianm

23.11.2010, 23:30 16

Succesul planului de salvare a Irlandei a fost de scurtă durată,bursele europene scăzând luni din cauza lipsei de detalii a moduluiîn care Europa va ajuta executivul de la Dublin să îşi soluţionezeproblema băncilor.

Declinul pieţelor de capital europene a continuat şi ieri, lajumătatea şedinţei de tranzacţionare FTSE 100, indicele bursei dela Londra pierzând 0,7%, în timp ce CAC 40, indicele burseipariziene, a scăzut cu 1,8%.

Investitorii se tem că turbulenţele din Europa nu se vor încheiaîn Irlanda, urmând să se transmită mai departe în Portugalia şiSpania, idee împărtăşită şi de mulţi economişti, scrie FinancialTimes.

Astfel, randamentele obligaţiunilor pe zece ani ale Spaniei,Portugaliei şi Irlandei au continuat să crească ieri, dobândatitlurilor emise de guvernul de la Madrid urcând până la de4,83%.

Obligaţiunile portugheze au avut un randament de 6,87%, în timpce cele irlandeze de 8,4%.

"După Portugalia, următoarea ţară luată în vizor va fi Spania,urmată de Italia şi Franţa, iar mai apoi de Uniunea Europeană",crede Antonio Garcia Pascual, economist-şef pentru sudul Europei laBarclays Capital din Londra. "Spania este prea mare pentru a puteafi salvată deoarece sunt necesare toate fondurile de care dispuneEuropa, şi după Spania problemele s-ar putea extinde în Italia",completează analistul. Dacă Irlanda are o economie de 160 demiliarde de euro, iar Portugalia de circa 170 de miliarde de euro,Spania şi Italia au economii mai mari de 1.000 de miliarde de euro,ceea ce ar putea face ca un posibil ajutor financiar să implicefonduri de sute de miliarde de euro.

Totuşi, liderii Portugaliei şi Spaniei încearcă să calmezespiritele spunând că ţările lor îşi vor duce la bun sfârşitpromisiunile.

Primul-ministru portughez Jose Socrates a ţinut să precizeze cănu există nicio "conexiune" între problemele ţării sale şi salvareaIrlandei.

"Portugalia nu are nevoie de ajutorul nimănui şi îşi va rezolvasingură problemele", a spus Socrates, insistând pe faptul că ţaraare o strategie clară în ce priveşte reducerea deficituluibugetar.

"Cu siguranţă nu", a răspuns şi ministrul spaniol de finanţeElena Salgado întrebată dacă Spania are nevoie de ajutorul UE."Spania face tot ce a promis, iar rezultatele sunt palpabile", aîntărit Salgado.

Totuşi, Portugalia a primit o lovitură sub centură după ceministerul de finanţe a anunţat că deficitul bugetar pe primelezece luni este cu 215 milioane de euro mai mare decât celînregistrat în perioada similară a anului trecut, ajungând la 11,88miliarde de euro.

Olli Rehn, comisarul european pentru afacerile economice şimonetare, susţine cauza Lisabonei spunând că problemele Portugalieişi Irlandei sunt "foarte diferite". "Portugalia a luat măsuri"foarte curajoase" pentru a reduce deficitul bugetar şi pentru aimplementa reforme structurale", completează oficialuleuropean.

Guvernul socialist de la Lisabona se grăbeşte să implementezemăsurile de austeritate, care includ şi reducerea salariilorbugetarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO