Business Internaţional

Potentialul redus de crestere, punctul slab al economiei Ungariei

25.11.2009, 23:12 17

Cel mai semnificativ risc cu care se confrunta economia Ungarieieste legat de potentialul sau scazut de crestere, acest risc fiindvalabil si inainte ca recesiunea sa loveasca puternic tara, adeclarat vicepresedintele bancii centrale ungare, Julia Kiraly,scrie Bloomberg.

Potentialul scazut de crestere, care a ramas mascat pana in anul2007 de lichiditatile abundente de la nivel mondial, este partialrezultatul unui sistem social care nu-i incurajeaza pe oameniiaflati inca la o varsta activa sa munceasca, a declarat JuliaKiraly.

Ungaria se confrunta cu cea mai severa recesiune din ultimeleaproape doua decenii, economia acestei tari urmand sa inregistrezeo scadere de 6,7% in acest an, conform oficialilor bancii centraleungare.

Tara trebuie sa-si restructureze cheltuielile sociale pentrua-si intari potentialul de crestere si a reduce volatilitateamonedei sale si a ratelor dobanzii, a mai declarat vicepresedintelebancii centrale ungare.

"Trebuie sa ne majoram in continuare rata activitatii, sareducem transferurile sociale cel putin pana la media regiuniicentral-europene si povara fiscala", a mai declarat Kiraly.

Forintul s-a tranzactionat la 267,65 unitati in raport cu monedaeuro, comparativ cu 267,78 forinti cu o zi in urma. Moneda ungara,care s-a depreciat pana la un minim record in luna martie, aavansat cu 4,7% in ultimele sase luni, a patra cea mai bunaperformanta din randul celor 26 de monede ale pietelelor emergentemonitorizate de Bloomberg.

Ungaria ramane "vulnerabila" si trebuie sa-si reduca dependentade datoria in valuta, a adaugat Kiraly.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO