Business Internaţional

Povara grea pe umerii Munich Re dupa uragane: costuri de 650 mil. euro

29.09.2005, 19:09 9

Munich Re, cea mai mare companie de reasigurare din lume, a anuntat ca daunele totale inregistrate in urma uraganelor Katrina si Rita se vor ridica la aproximativ 1,6 miliarde de dolari (1,33 miliarde de euro), relateaza Bloomberg.

Furtunile vor costa probabil compania aproximativ 650 mil. euro, a anuntat Munich Re in cadrul unui raport catre bursa de la Frankfurt. In acelasi timp, compania s-a aratat optimista in ceea ce priveste atingerii unei cresteri de 12% a profitului in acest an, cu conditia ca achizitia HVB de catre UniCredito Italiano SpA sa fie finalizata in anul 2005.

Dupa uraganul Katrina, companii de reasigurare ca Swiss Reinsurance, aflata pe pozitia secunda pe plan global, si Hannover Re au fost obligate sa-si revizuiasca proiectiile legate de castiguri. Munich Re a aratat ca "preturi considerabil mai mari" vor deveni necesare pentru reasigurari dupa cele doua furtuni.

"Uraganele sunt o povara extraordinara, insa anul viitor preturile la reasigurari vor fi mai mari din cauza lor, iar acesta este un lucru pozitiv", a declarat Stephan Kalb, analist in cadrul bancii Sal Oppenheim din Frankfurt.

Valoarea actiunilor Munich Re a crescut cu 1,13 euro sau 1,2% pana la 94,25 euro ieri la bursa din Frankfurt, valoarea companiei situandu-se astfel la 21,6 mld. euro. Actiunile au inregistrat o crestere de 4,2% in acest an, comparativ cu cresterea de 12% inregistrata de Bloomberg Europe 500 Insurance Index.

Companiile de asigurare si reasigurare au calculat valoarea pierderilor inregistrate din cauza furtunilor si in unele cazuri si-au modificat, in sus, estimarile initiale. Munich Re aproape si-a triplat estimarile privitoare la valoarea cererilor de despagubire pana la 1,1 miliarde de euro de la 400 de milioane de euro.

Brit Insurance Holdings, o companie londoneza de asigurare, a apreciat ca pierderile totale produse de uragane se vor ridica la aproximativ 257 de milioane de dolari (215 mil. euro).

In prezent, estimarile Munich Re referitoare la valoarea totala a daunelor legate de Katrina se ridica la 30 de miliarde de dolari (24,9 miliarde de euro), insa compania nu exclude posibilitatea ca pierderile sa fie mai mari.

Compania estimeaza ca valoarea totala a pierderilor cauzate de Rita va fi cuprinsa intre 5 si 10 mld. dolari. Munich Re arata ca daunele proprii ce au legatura cu furtuna se vor ridica la circa 230 mil. euro si 150 mil. euro dupa taxe.

Munich Re va avea de castigat in urma vanzarii HVB, a doua banca germana ca valoare de piata, compania fiind cel mai mare actionar al HVB, cu o participatie de 18,3%.

Pierderile cauzate de Katrina industriei asigurarilor s-ar putea ridica la 60 mld. dolari, in timp ce daunele provocate de Rita sunt estimate a fi cuprinse intre 4 si 7 mld. dolari, conform Risk Management Solutions din Newark, California.



Katrina afecteaza increderea consumatorilor

Efectele devastatoare ale uraganului Katrina si pretul record al energiei din SUA au dus increderea consumatorilor americani la cel mai scazut nivel din ultimii doi ani, iar vanzarile de case noi au scazut dramatic in august, scrie International Herald Tribune. Astfel, se ridica mari semne de intrebare legate de sanatatea economiei americane sau cel putin de perceptia consumatorilor. Cele mai recente date nu sunt neaparat un semnal al inrautatirii situatiei, pentru ca atat vanzarile de case cat si

increderea consumatorilor pot inregistra fluctuatii importante de la luna la luna, dupa parerea analistilor. Istoria indica faptul ca increderea consumatorilor si-ar putea reveni in urmatoarele luni in cazul in care ultimele uragane nu au efecte de durata asupra economiei. "Consumatorii tind sa fie prea elastici", crede Lynn Franco, directorul consiliului institutului de cercetare a comportamentului consumatorilor. "Parerea lor depinde foarte mult de consecintele economice si daca acestea duc la disponibilizari masive", a conchis acesta. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO