Business Internaţional

Povestea antreprenorului care la 18 ani dormea în maşină, iar azi are afaceri de zeci de milioane de dolari

Povestea antreprenorului care la 18 ani dormea în...

Autor: Greta Bogdan

18.06.2015, 13:01 4145

Lyndon Wood, fondatorul grupului Moorthouse, a renunţat la şcoală la vârsta de 18 ani pentru că sistemul educaţional nu-l încuraja să facă ceea ce-i place şi, după ce a dormit câteva luni într-o maşină, şi-a pus pe picioare propria afacere care i-a adus o avere de peste 25 de milioane de dolari, scrie Forbes.  

După o copilărie dificiă, Wood şi-a părăsit domiciliul şi s-a angajat în domeniul asigurărilor. “Dacă nu vindeam, nu câştigam. M-am gândit să pun pe picioare o afacere de unul singur. M-am întrebat: ce am de gând să fac cu viaţa mea?”

Şi-a petrecut o iarnă afară, la -4 grade, dormind într-un sac umed. După doar nouă luni în industria asigurărilor, şi-a creat site-ul constructaquote.com din propriul dormitor, adaugă Forbes.

Wood a mărturisit că la momentul de atunci toţi cei din jur l-au descurajat. “Eram tânăr, un pic naiv şi în necunoştinţă de cauză, iar oamenii îmi spuneau că risc prea mult şi că nu voi reuşi, însă eu nu i-am ascultat niciodată. Doar am mers mai departe”.

Lyndon Wood este de părere că sistemul educaţional din Marea Britanie descurajează elevii să urmeze o carieră în antreprenoriat. “La şcoală îmi displăcea să citesc ceea ce scriau aşa-zişii experţi şi eram descuratajat să învăţ lucrurile care mă interesau”. Wood adaugă faptul că există foarte mulţi oameni de afaceri de succes care s-au ghidat după propriile lor reguli şi după lucrurile care îi interesau şi care, surprinzător, nici la şcoală nu au avut rezultate strălucite.

Te naşti sau devii antreprenor?

Întrebat dacă abilităţile unui antreprenor sunt înăscute sau învăţate, Lyndon Wood are convingerea că prima variantă este cea corectă. Educaţia antreprenorială este “depăşită” spune Wood, care lansează în prezent un nou show de televiziune, Fortune Hunters, ce vizează antreprenorii britanici.

Averea lui este estimată în prezent la 25 de milioane de dolari: “Nu educaţia primită la şcoală te face să devii un bun antreprenor”, spune Wood. “Ai nevoie de o vizune bună, de un mentor care să te îndrume corect, de oameni care au trecut prin aceleaşi experienţe şi te pot ajuta cu sfaturi, nu de scenarii teoretice, situaţii, cuvinte sau fraze”.

Cu siguranţă nu este singurul care se ghidează după acest principiu. Miliardarul scoţian Tom Hunter, intervievat de Hunters Fortune, este un alt antreprenor care este de aceeaşi părere: “Educaţia antreprenorială nu mi-am format-o universitate, nici la şcoală. Mi-am format-o în magazinul tatălui meu”. Hunter consideră că propriile abilităţi, propria determinare şi mentorii care l-au inspirat s-au dovedit a-l ajuta să ajungă marele antreprenor de astăzi.

Şi alţi antreprenori cunoscuţi au evitat educaţia de tip formal. Richard Branson, de exemplu, s-a lăsat de şcoală la 16 ani şi a fost diagnosticat ulterior cu dislexie (tulburare de citire). Lord Sugar este un alt exemplu de afacerist care a părăsit şcoala timpuriu.

De fapt, cei mai mulţi dintre antreprenori au optat pentru educaţia practică, care reprezintă un element cheie pentru o carieră de succes. De exemplu, o analiză publicată anul trecut de Harvard Business Review arată că doar 29 din topul 100 al antreprenorilor de succes au un MBA.

Totuşi, antreprenorii care nu au studii superioare sunt mai mult decât încântaţi ca mai târziu să li se recunoască meritele prin diplome de onoare, ceea ce înseamnă că aceşti oameni au un oarecare regret pentru faptul că au sărit nişte paşi esenţiali pentru cariera lor, punctează Forbes.

Wood demonstrează- la fel ca şi ceilalţi antreprenori cu un background similiar- că succesul nu este întotdeauna garantat de studiile pentru calificare. Unii oameni au abilitatea de a se adapta foarte bine la mediul în care doresc să profeseze. Alţii mai puţin.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO