Business Internaţional

Poveştile din spatele prăbuşirii Lehman Brothers. De la apelul ratat al lui Warren Buffett la întâlnirea care a pecetluit soarta băncii

Poveştile din spatele prăbuşirii Lehman Brothers. De la apelul ratat al lui Warren Buffett la întâlnirea care a pecetluit soarta băncii

Autor: Alexandru Stefan Matei

14.09.2010, 23:30 1706

Falimentul Lehman Brothers este unul dintre cele maispectaculoase evenimente din istoria economică a lumii, aşa cum oarată şi poveştile şi controversele ieşite la suprafaţă în cei doiani ce s-au scurs de la eveniment.

Vedeţi aici ce scria Ziarul Financiar adoua zi după căderea Lehman Brothers

Week-end-ul 13-14 septembrie 2008 a fost unul dintre cele maidramatice pentru industria financiară americană, atunci fiinddecisă soarta Lehman Brothers, una dintre cele mai vechi bănci deinvestiţii de pe Wall Street. Oficialii băncii au început acelsfârşit de săptămână cu doi potenţiali clienţi în faţă, Bank ofAmerica şi Barclays Capital, şi l-au încheiat lucrând la actelepentru cel mai mare faliment din istoria Americii. Banca avea laacel moment active de 630 de miliarde de dolari.

Atunci, Richard Fuld, directorul executiv al băncii, îşi călcasemândria şi acceptase să se aşeze la masa negocierilor pentru avinde instituţia pe care o condusese timp de 14 ani. Dar totul apicat în momentul în care Henry Paulson, pe atunci secretar alTrezoreriei americane, dar în trecut fost CEO al Goldman Sachs(deci un rival al lui Fuld), a decis că oricare ar fi cumpărătorul,acesta nu va primi bani de la stat pentru a susţine financiartranzacţia, aşa cum se întâmplase în primăvara aceluiaşi an, cândJP Morgan primea 25 mld. dolari pentru a cumpăra Bear Stearns.

Fără susţinerea statului, reprezentanţii BofA şi ai BarCap s-auridicat pe rând de la masa negocierilor şi au renunţat la ideea dea cumpăra cea de-a patra mare bancă de investiţii de pe WallStreet. Ulterior, Bank of America avea să cumpere Merrill Lynch, obancă aflată, de asemenea, pe marginea prăpastiei.

Telefonul lui Buffett

Ceea ce transformă falimentul Lehman într-o poveste uluitoaresunt şi detaliile precum cel în care Warren Buffett ar fi putut săsalveze banca dacă ar fi ştiut să îşi folosească telefonulmobil.

Miliardarul a recunoscut că a fost contactat de reprezentanţiiBarclays în septembrie 2008. Aceştia îi cereau să le ofereasigurarea necesară pentru ca banca britanică să poată înainta oofertă de cumpărare pentru Lehman.

Buffett a mărturisit că a cerut băncii să îi ofere detaliisuplimentare prin fax, însă nu a primit nimic până ce, zece lunimai târziu, a realizat că un director din cadrul Barclays, desprecare se crede că era Bob Diamond, îi lăsase un mesaj vocal petelefonul mobil. Înainte de a se despărţi de şefii Barclays cu carediscutase, Buffett le spusese: "Nu încercaţi să mă contactaţi petelefonul mobil". Buffett, unul dintre cei mai puternici oameni deafaceri din lume, a ezitat însă să ajute Lehman de trei ori în2008, arată o anchetă a tribunalului federal din Manhattan.

Falimentul văzut prin ochii autorităţilor

Falimentul băncii de invesitiţii a luat prin surprindereautorităţile, aşa cum recunoaşte fostul secretar al Trezorerieiamericane Henry Paulson în cartea sa "On the Brink" (Pe margineaprăpastiei).

"Eram întotdeauna cu un pas în urma evenimentelor. Eraîntotdeauna mai mult decât ne aşteptam", a spus Paulson la lansareacărţii, în februarie. Teama de o prăbuşire fără precedent adolarului şi de un colaps al sistemului financiar american a făcutautorităţile să acţioneze sub presiunea timpului şi să ia deciziidrastice, chiar dacă nu ştiau întotdeauna dacă măsura care urma săfie luată era şi cea mai bună.

Paulson a mărturisit că se temea că giganţii Goldman Sachs şiMorgan Stanley vor fi următoarele pe lista dispăruţilor, dupăWashington Mutual şi Wachovia. Autorităţile au analizatposibilitatea unor fuziuni între JPMorgan şi Morgan Stanley,Goldman şi Citigroup sau Goldman şi Wachovia. S-a optat pentrutransformarea Morgan Stanley şi Goldman în holdinguri bancare,având astfel acces la lichidităţile oferite de banca centrală."Băncile picau precum muştele", îşi aduce aminte Paulson. Desprefalimentul Lehman Brothers, el spune că guvernul nu aveaautoritatea legală să salveze banca.

Întâlnire fatală?

Un alt punct de vedere, de această dată din interior, esteprezentat în cartea "A Colosal Failure of Common Sense", scrisă deun fost vicepreşedinte al Lehman. Aceasta arată presiunileexistente în interiorul băncii cu câteva luni înainte de prăbuşire.Cartea scrisă de Lawrence McDonald prezintă un episod tensionat dinprimăvara lui 2008, când Paulson se întâlnea cu Fuld. La aceaîntâlnire Paulson era îngrijorat de situaţia Lehman, iar Fuld aîncercat să îl convingă pe fostul secretar al Trezoreriei că erastăpân pe situaţie şi cunoştea riscurile la care s-a expus.Directorul Lehman a invocat cu superioritate experienţa sa înfruntea băncii, experienţă net mai bogată decât cea a lui Paulsonla conducerea Goldman Sachs. Richard Fuld se afla la conducereaLehman din 1994. El a spus atunci că va reuşi să depăşească cu bineperioada critică. Câteva luni mai târziu, Lehman era lăsată săintre în faliment de către autorităţile Statelor Unite, în fruntecu Henry Paulson. A fost fostul secretar al Trezoreriei mânat dediscuţia cu Fuld pentru a acţiona în această direcţie?, se întreabăMcDonald.

Neînţelegeri pe firul SUA-Marea Britanie. Lapropriu

Barclays, una dintre cele mai importante bănci din MareaBritanie, ar fi putut juca rolul de salvator al industriei bancaredacă ar fi cumpărat Lehman. Totuşi, neimplicarea financiară astatului american în tranzacţie şi reticenţa autorităţilor de laLondra au făcut ca istoria să urmeze un alt curs.

O neînţelegere în canalele de comunicare de la cel mai înaltnivel între autorităţile americane şi cele britanice a dus lacolapsul Lehman Brothers indică o investigaţie a reporterilorziarelor britanice The Guardian şi The Observer. La Londra,ministerul de finanţe, Banca Angliei şi Autoritatea pentru ServiciiFinanciare au considerat că guvernul SUA va acorda garanţiiLehman.

Autorităţile britanice insistă că au precizat clar omologilor dela Washington că Barclays ar putea încerca să salveze Lehman dacăva fi susţinută de guvernul SUA. De cealaltă parte însă, Paulsonspune că Londra nu şi-a anunţat intenţiile, ba mai mult, ministrulbritanic de finanţe, Alistair Darling, i-a transmis clar, printelefon, că nu este pregătit să "importe cancerul" american înMarea Britanie. Alistair Darling a negat că ar fi făcut asemeneadeclaraţii.

Vinovaţii sunt?

Dacă mulţi îi consideră vinovaţi pentru faliment pe directoriibăncii, în frunte cu Fuld, care prin goana oarbă după profiturispecifică bancherilor de pe Wall Street nu a văzut sau nu a vrut săaccepte problemele instituţiei sale, mai multe investigaţii aratăcă şi rivalii de la JP Morgan, Goldman Sachs şi până la HSBC înEuropa au jucat un rol activ în sfârşitul gigantului.

Autorităţile americane investighează dacă Goldman Sachs, cea maiinfluentă bancă americană, este în parte responsabilă de provocareacăderii Lehman prin operaţiuni de short selling.

Pe de altă parte, şi HSBC a fost acuzată că a pus umărul lacăderea Lehman cerând asigurări colaterale de miliarde de liresterline cu câteva zile înainte de faliment. Carlo Pellerani, fostexecutiv în cadrul Lehman, declara atunci că "HSBC nu ne permiteasă ne continuăm afacerile. Ne-au pus pistolul la tâmplă". Deaceleaşi practici sunt acuzate şi JP Morgan şi Citigroup, potrivitunui raport solicitat de justiţia americană.

Actorii dramei

Richard "Dick" Fuld
Este fostul preşedinte şi director executiv al Lehman Brothers. Seafla la conducerea băncii încă din 1994. Este considerat unuldintre principalii responsabili ai falimentului Lehman. El arecunoscut că deciziile sale de investiţii au fost defazate. Dupăfaliment, el s-a "ascuns" pentru o perioadă, dar a revenit înafaceri înfiinţând o firmă de consultanţă, Matrix Advisors.
Ben Bernanke
Preşedintele băncii centrale americane (Fed) este considerat deunele voci ca fiind unul dintre principalii responsabili pentrudeclanşarea crizei financiare din ultimii ani. El a refuzat săofere ajutor financiar băncii Lehman Brothers "pentru că nu aveamgaranţii suficiente că banii ne vor fi returnaţi, iar Trezoreria nuavea autoritatea de a absorbi miliarde de dolari din pierderipentru a facilita preluarea Lehman de către o altă firmă".
Henry Paulson
Secretar al Trezoreriei americane în urmă cu doi ani, el a fost deasemenea blamat că nu ar fi intervenit pentru a salva LehmanBrothers. El s-a apărat de aceste acuzaţii motivând că "nu aveamputerile" suficiente pentru a preveni colapsul băncii. Guvernulamerican nu ar fi putut ajuta Lehman pentru că activele băncii erauprea toxice pentru a fi utilizate ca garanţii, a spusPaulson.
Kenneth Lewis
Înainte cu câteva zile ca Lehman să intre în faliment, numeleşefului de la Bank of America, Kenneth Lewis, era pe buzele tuturorangajaţilor Lehman, în condiţiile în care acesta ar fi putut preluaşi salva gigantul bancar. Cu toate acestea, chiar în ziuacolapsului Lehman, Bank of America a anunţat achiziţia unei altebănci cu probleme, Merrill Lynch.
Robert "Bob" Diamond
Din funcţia de şef al Barclays Capital, divizia de investiţii abăncii britanice, Diamond ar fi încercat să cumpere Lehman, însărefuzul Trezoreriei SUA de a garanta activele toxice ale băncii l-apus pe fugă. La câteva zile după faliment, el decidea achiziţiadiviziei de investiţii a Lehman pentru 1,75 mld. dolari. De curânda fost numit CEO al Barclays. Andreea Neferu

Istoria băncii Lehman Brothers, un nume de referinţă înlumea finanţelor timp de 160 de ani

1844 Henry Lehman, un imigrant din Germania, deschide un micmagazin de alimente în Montgomery.
1850 Lui Henry i se alătură fraţii Emanuel şi Mayer, iar aceştiaîşi numesc businessul Lehman Brothers.
1858 Fraţii deschid un birou în New York.
1860 Fraţii se mută în New York şi pun bazele New York CottonExchange.
1887 Devin membri ai NYSE.
1888 Lehman intermediază prima sa ofertă publică, pentruInternational Steam Pump Company.
1929 Este creată Lehman Corporation, o companie închisă deinvestiţii.
Anii '30 Lehman aranjează oferta publică iniţială DuMont, primulproducător de televizoare.
Anii '50 Se ocupă de ofertele publice iniţiale ale DigitalEquipment şi Hertz Rent-a-Car.
1962 Împreună cu Salomon Brothers, Merrill Lynch şi Blyth &Co., creează o asociaţie care rivalizează cu cele mai mari firmedin domeniul intermedierii.
1975 Achiziţionează Abraham & Co.
1984 American Express cumpără Lehman Brothers şi o fuzionează cuShearson.
1993 American Express renunţă la Shearson, iar firma independentădevine din nou cunoscută drept Lehman Brothers.
1994 Lehman se listează la New York şi Richard Fuld preiaconducerea.
1998 Fuld respinge zvonurile că prăbuşirea Long Term CapitalManagement a cauzat o criză de lichidităţi.
2002 Pune bazele diviziei de wealth şi asset management.
2003 Achiziţionează Neuberger Berman şi The Crossroads Group.
2007 Înregistrează niveluri record ale veniturilor nete, profituluinet şi câştigurilor pe acţiune.
2008 Intră în faliment, acesta fiind de departe cel mai mare dinistoria SUA.
2009 Dă în judecată Barclays pentru a recupera miliarde de dolarisub formă de active transferate ilegal băncii britanice.
2010 Tarifele şi comisioanele plătite avocaţilor şi consultanţilorfinanciari pentru desfacerea operaţiunilor vor depăşi anul acesta 2mld. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO