Business Internaţional

Powell, un discurs asteptat, efecte neasteptate - piete fara socuri majore

07.02.2003, 00:00 60

Dolarul si-a revenit din declin, iar preturile la aur si la petrol au coborat sub maximele record din zilele trecute, dupa ce discursul de miercuri al secretarului de stat american Colin Powel in fata Consiliului de Securitate al ONU a alungat partial sentimentul de incertitudine de pe piata, chiar daca nu a fost suficient de convingator pentru toti membrii ONU.
Efectul initial asupra bursei de actiuni a fost unul pozitiv, dar nu a durat mult astfel ca bursele au inchis din nou in scadere.
Indicele Dow Jones a inchis in scadere cu 0,35% la 7.985 puncte si ceillalti doi indici de referinta ai pietei, Nasdaq si Standard & Poor's, au avut de asemenea pierderi modeste, sub 1%.
Cotatiile actiunilor au crescut brusc in momentul in care Powel a declarat ca Irakul nu a facut "nici un efort" de dezarmare si a prezentat dovezile, intrucat investitorii au considerat ca Powel a castigat cazul si ca va convinge celelalte state membre ONU de necesitatea unui atac imediat.
China, Franta si Rusia, membrii permanenti ai ONU cu drept de veto in autorizarea razboiului, au precizat insa ca investigatiile inspectorilor ar trebui prelungite.
In continuare, bursele vor avea de intampinat rapoartele oficiale asupra economiei americane care arata o scadere a nivelului productivitatii, mentinerea ratei somajului la nivelul alarmant de 6%, dar si un avans al activitatii din sectorul de servicii. Ieri dimineata, bursele europene au deschis cu pierderi, dar mici.

Dolarul a crescut
Dolarul se tranzactiona ieri la 1,0815 dolari pe euro, dupa ce inainte de discursul lui Powel s-a depreciat drastic la 1,0935 dolari pe euro. Brokerii spun ca initial dolarul a urcat rapid in timpul prezentarii lui Powel de la minimele pe ultimii patru ani fata de moneda unica europeana si francul elvetian pentru ca piata a crezut ca dovezile lui Powel sunt decisive. Dar, entuziasmul a disparut rapid dupa ce a devenit clar ca ceilalti membri importanti ai ONU se opun interventiei militare imediate.
Alti analisti au gasit cauze diferite pentru avantul dolarului.
"Investitorii au luat pozitii short pe dolari (adica au vandut la termen dolari pe care nu-i detineau in speranta ca-i vor cumpara mai tarziu la un curs mai mic) inainte de discursul lui Powel, pentru ca se asteptau ca dovezile lui sa fie incontestabile si sa conduca la declansarea imediata a razboiului", a spus Katsunori Kitakura, trezorier la Chuo Mitsui Trust and Banking.
"Dar dupa ce a devenit clar ca astfel de dovezi nu exista, au inceput sa-si anuleze pozitiile". Oricum, analistii spun ca evolutia dolarului este mare parte determinata de pozitiile luate de speculatori.

Aurul si petrolul s-au stabilizat
Aurul a scazut ieri in urma discursului la 377,20 de dolari pe uncie, dupa ce cu cateva ore inainte de discurs ajunsese la cel mai mare nivel din ultimii sase ani de 380,7 dolari o uncie. De la inceputul anului, pretul aurului a avansat cu in jur de 9%, urcand preturile actiunilor la firmele de aur si impulsionand firmele de echipamente de minerit. Analistii se asteapta ca presiunile de crestere a pretului la aur sa persiste si in perioada urmatoare.
Preturile la petrol au crescut dupa discursul lui Powel si s-au mentinut stabile ieri aproape de 34$ pe baril. Scaderea temperaturilor si perspectiva razboiului, care au provocat o scadere drastica a actiunilor la companiile americane de combustibil, au impins preturile in sus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO