Business Internaţional

Praga viseaza la Jocurile Olimpice

20.12.2004, 00:00 12



Capitala Republicii Cehe a mai facut un pas in vederea depunerii candidaturii pentru a gazdui Jocurile Olimpice de vara, dupa ce un studiu a demonstrat ca tara ar putea obtine profit din organizarea acestui eveniment, scrie The Prague Post.



Studiul, realizat de PricewaterhouseCoopers, a indicat ca produsul intern brut al tarii ar putea creste cu 800 de milioane de euro in cazul in care ar gazdui Jocurile Olimpice in 2016 sau in 2020. Pavel Bem, primarul din Praga, care a anuntat pentru prima oara ambitiile orasului in timpul reuniunii Comitetului International Olimpic de la Praga, din iulie 2003, a declarat ca raportul PwC a transformat ideea din vis in realitate. "Studiul ne-a furnizat cifre de incredere indicand ca am putea obtine profituri remarcabile", a declarat Bem, adaugand ca orasul ar putea beneficia de efecte pozitive cum ar fi investitiilein infrastructura sau cresterea numarului de turisti.



In cazul in care Praga ar gazdui Jocurile Olimpice din 2020, costurile construirii infrastructurii necesare s-ar ridica la 4,32 miliarde de euro. Accelerarea constructiilor pentru a putea gazdui Jocurile in 2016 ar ridica costurile totale la 4,43 miliarde de euro.



Statul ar trebui sa asigure 2,17 miliarde de euro, aproximativ jumatate din costurile totale estimate, iar Comitetul International Olimpic ar contribui cu 1,33 de miliarde din subventii si cu 800 de milioane de euro din fondurile obtinute de la investitorii privati. Cele mai mari sume trebuie investite in facilitatile pentru activitatile sportive sI pentru securitate, fiind necesare cate 650 de milioane de euro pentru fiecare.



Directorul executiv al Comitetului Olimpic International, Gilbert Felli, a declarat ca depunerea candidaturii ar accelera dezvoltarea proiectelor de infrastructura pe termen lung, precum extinderea aeroportului Ruzyne. "Cei de la Comitet au stabilit o data ferma pentru finalizarea proiectelor, ceea ce contribuie la atragerea fondurilor necesare", a declarat Felli.



Conform studiului PwC, Praga ar mai putea obtine fonduri suplimentare de un miliard de euro pentru infrastructura in cazul in care ar castiga dreptul de organizare a Jocurilor Olimpice.





Vechi ambitii



Candidatura ar fi a treia pentru oras. Praga a mai depus un dosar in 1921, care a fost respins. In timpul regimului comunist, Cehoslovacia a fost interesata de Jocurile Olimpice din 1980, care au fost in final castigate de Moscova, fiind marcate de boicotul delegatiei Statelor Unite. Dintre orasele din fostul bloc comunnist, doar Moscova si Saraievo au avut onoarea de a fi gazde olimpice.



Discutiile legate de organizarea jocurilor la Praga au fost redeschise in februarie 2001, cand Comitetul Olimpic Ceh si Primaria din Praga au semnat intelegerea de a colabora pentru ca orasul sa devina candidat pentru viitoarele Jocuri Olimpice.



Totusi, primarul de atunci n-a manifestat prea mult entuziasm in legatura cu sansele de reusita. Jan Kasl a insistat ca pentru o candidatura serioasa sunt necesare miliarde de dolari pentru investitiile in infrastructura. Dupa aparitia raportului realizat de PriceWaterhouseCoopers, Kasl s-a aratat mai putin sceptic. Cu toate aceste, Michael Hvizdala, membru in consiliul orasului, crede ca Praga nu este pregatita pentru a gazdui un eveniment de asemenea magnitudine. Criticii amintesc de problemele financiare ale Atenei, costurile fiind duble fata de estimarile initiale. Primarul a sustinut ca proiectul Pragai ar putea avea succes doar in conditiile unei candidaturi cu costuri reduse. "Vom demara noi cercetari si vom anunta anul viitor daca ne vom depune candidatura sau nu", a adaugat el.



Urmatorul pas pe care primaria trebuie sa il faca este sa realizeze un sondaj de opinie in oras in aceasta luna. Intr-o cercetare similara de vara trecuta, peste 60% din rezidentii din Praga au declarat ca sustin candidatura. Consiliul orasului va discuta problema in ianuarie.



Candidaturile pentru Jocurile Olimpice din 2016 trebuie depuse pana in 2007 la Comitetul Olimpic International.





Raportul PriceWaterhouseCoopers



Miroslav Singer, reprezentantul PricewaterhouseCoopers, a declarat ca Cehia si Praga vor putea sa suporte costurile evenimentului, orasul putand obtine un profit de 800 de milioane de euro. "In termeni macroeconomici, Olimpiada ar fi un succes". Gazduirea Jocurilor in 2020 ar insemna costuri de 4,32 de miliarde de euro, iar pentru cele din 2016 ar trebui sa plateasca 4,43 miliarde de euro. Aceste estimari includ costurile pentru stadion, satul olimpic, infrastructura si securitate. Studiul arata ca Praga ar putea obtine fonduri suplimentare de un miliard de euro pentru infrastructura necesara desfasurarii Olimpiadei, 680 de milioane de euro pentru stadioane si 326 de milioane de euro pentru centre expozitionale, aceeasi suma urmand sa fie castigata din turism. Singer considera ca statele mici trebuie sa pregateasca mai bine acest gen de proiecte: "In cazul in care exista neintelegeri de la inceput, atunci proiectul va fi mult mai dificil de finalizat si se va situa la granita eficientei economice".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO