Business Internaţional

Precedentul Barings: frauda de 1,4 mld. $

25.01.2008, 17:54 411

In februarie 1995, un om a reusit, fara ajutorul nimanui, sa aduca la faliment banca britanica Barings, institutia de credit care a finantat razboaiele lui Napoleon sau constructia Canalului Erie.
Infiintata in 1762, Barings era cea mai veche banca comerciala din Marea Britanie si banca personala a reginei Elizabeta. Candva un mamut in industria bancara, Barings a fost ingenuncheata de un trader care lucra intr-o subsidiara din Singapore, Nick Leeson.
Leeson a fost angajat de banca pentru a profita de oportunitatile de arbitraj cu risc scazut cu produse derivate pe Bursa de Marfuri din Singapore si Bursa din Osaka, Japonia. Scandalul a inceput atunci cand Leeson a lasat o gaura de 1,4 miliarde de dolari (0,96 mld. euro) in conturile Barings, in urma speculatiilor cu derivate, cauzand astfel "moartea" unei banci cu o poveste de 233 de ani.
Leeson a crescut in Watford, o suburbie a Londrei, iar dupa absolvirea facultatii a lucrat la Morgan Stanley. La putin timp dupa ce s-a angajat, Leeson s-a mutat la Barings si a fost transferat in Indonezia, la Jakarta, pentru a face ordine in back-office-ul subsidiarei de acolo, ceea ce implica rezolvarea unor probleme legate de actiuni in valoare de 100 mil. lire sterline. Si-a dus misiunea la bun sfarsit in doar zece luni, lucru care i-a creat o reputatie foarte buna.
In 1992, dupa acest initial succes, Nick Leeson a fost transferat la Barings Securities in Singapore, pe postul de director general, avand posibilitatea sa angajeze traderi si personal in back-office.
Chiar daca banca isi dorea arbitraj cu risc scazut si profituri mici, Leeson a ales alt drum. La scurt timp dupa numirea sa in functie, el a inceput sa speculeze cu contracte futures pe indicele bursier japonez Nikkei 225 si pe titluri de stat emise de guvernul japonez. Aceasta strategie foarte riscanta, complet diferita de ceea ce isi propusese banca, urma sa-i aduca fie castiguri fantastice, fie pierderi devastatoare.
Pana la sfarsitul lui 1992, conturile erau pe minus cu 2 milioane de lire sterline, iar un an mai tarziu pierderile s-au adancit la 23 de milioane de lire. Pana la sfarsitul lui 1994, Leeson pierduse 208 milioane de lire, lucru despre care managementul Barings Bank nu stia mai nimic.
Ghinionul l-a urmarit tot timpul. Leeson a continuat sa mizeze pe bursa japoneza, o piata in continua scadere, care s-a prabusit dupa cutremurul care a avut loc in ianuarie 1995 in Japonia, adancind astfel pierderile Barings.
Dupa o serie de minciuni, incercari de a-si acoperi pierderile si falsificari de documente, Leeson a fugit cu sotia in Malaiezia, insa la scurt timp managementul Barings a descoperit toate neregulile ultimilor ani. Paguba totala provocata de Leeson a fost de 827 de milioane de lire sterline (1,4 miliarde de dolari). In februarie 1995 a fost declarat falimentul bancii. Leeson si sotia sa au fost arestati in Frankfurt, Germania, pe 3 martie. In aceeasi zi, olandezii de la ING au preluat Barings pentru o lira si si-au asumat plata tuturor datoriilor.
Nick Leeson a fost judecat in Singapore si condamnat la 6 ani si jumatate pentru frauda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO