Business Internaţional

Preluarea SocGen nu mai este pe ordinea de zi la BNP Paribas

20.03.2008, 17:02 18

Actiunile bancii Societe Generale au scazut la bursa din Paris dupa ce BNP Paribas a anuntat ca nu mai ia in considerare o eventuala preluare a bancii, scrie Bloomberg.
Actiunile SocGen au coborat cu 5,52 euro, sau 8%, atingand valoarea de 61,67 euro, cea mai mica din luna august a anului 2004 incoace, dupa anuntul facut de BNP. Anul acesta, actiunile bancii au scazut cu 38%. "Acele conditii care ar fi permis crearea unei fuziuni generatoare de valoare nu au fost indeplinite", au declarat oficialii BNP Paribas.
SocGen a facut subiectul multor speculatii privind o preluare, din momentul in care a anuntat ca traderul Jerome Kerviel a operat tranzactii frauduloase, provocand bancii o pierdere de 5 mld. euro, fiind cea mai mare frauda din intreaga istorie a sistemului bancar mondial.
Credit Agricole, a treia mare banca din Franta, a anuntat ca "va lua atitudine" in cazul in care altcineva va face o oferta de cumparare a SocGen.
O fuziune intre SocGen si BNP Paribas ar fi creat o entitate ce ar fi depasit Banco Santander si UniCredit, devenind a doua banca mare din Europa ca valoare de piata.
Actiunile BNP Paribas au crescut cu 4,44 euro, adica 7,7%, atingand valoarea de 62,5 euro/actiune. Astfel, valoarea bancii franceze a ajuns la 55,2 miliarde de euro.
Presedintele BNP Michel Pebereau a facut in 1999 o oferta nesolicitata pentru SocGen si Paribas pentru a impiedica o fuziune intre cele doua. In cele din urma, BNP a achizitionat Paribas, insa nu a reusit sa cumpere si SocGen.
La inceputul lunii martie a strans 5,5 miliarde de euro printr-o emisiune de actiuni preferentiale pentru a acoperi pierderile de 5 mld. euro aduse de tranzactiile ilegale ale lui Kerviel si cei 2,05 miliarde de euro pierduti prin reducerea valorii contabile a activelor ca urmare a crizei subprime.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO