Business Internaţional

Preluarile aduc bursele europene la noi maxime

24.05.2007, 18:06 11

Bursele europene au atins maximul ultimilor sase ani si jumatate, actiunile grupului Rio Tinto raportand un avans apreciabil, pe fondul zvonurilor de preluare a grupului minier londonez de catre compania BHP Billiton.
"Intregul sector minier a devenit din nou atractiv. Vor avea loc evenimente importante la Londra cu BHP si Rio Tinto. Asteptam cu mare interes sa vedem ce se va intampla", spune Manus Cranny, analist la Cantor Index din Londra, citat de Bloomberg.
Indicele Dow Jones 600 a castigat 0,3%, pana la nivelul de 394,62 puncte. Indicele Stoxx 50 a crescut cu 0,3%, iar Euro Stoxx 50, indice folosit pentru cele 13 state care au adoptat moneda europeana, a avansat cu 0,3%.
Actiunile Rio Tinto au crescut cu 1,6%, pana la 3.601 pence (52,7 euro). Chip Goodyear, CEO al BHP Billiton, a declarat ca ia in considerare posibile achizitii, readucand in centrul atentiei faptul ca cea mai mare companie miniera la nivel mondial ar putea face o oferta pentru rivalul sau mai mic.
Actiunile BHP au crescut cu 0,7,% pana la 1,214 pence (18 euro), in timp ce cotatia actiunilor Anglo American au crescut cu 0,8 procente.
Actiunile Royal Ahold au crescut dupa ce compania a anuntat ca va plati actionarilor dividende in valoare de 3 mld. euro. Actiunile Hannover au inregistrat un avans al cotatiilor la bursa, pe fond cresterii ratingului acordat de Standard& Poor's. Actiunile BP au scazut, limitand castigurile, in contextul in care pretul petrolului a cunoscut o scadere semnificativa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO