Business Internaţional

Premierul „demolator“ începe epurările în businessul italian: şeful Eni a fost condamnat la trei ani de închisoare

Companiile pe care le-a condus Paolo Scaroni au legături cu furnizorii controversaţi de gaze naturale ai Europei, Rusia şi Libia. Sursa foto: AFP

Companiile pe care le-a condus Paolo Scaroni au legături cu furnizorii controversaţi de gaze naturale ai Europei, Rusia şi Libia. Sursa foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

02.04.2014, 00:03 1574
Paolo Scaroni, directorul general al Eni, cea mai mare companie italiană în funcţie de va­loarea de piaţă, deţinută de stat, a fost condamnat la trei ani de închisoare şi i s-a in­terzis să deţină funcţii publice din cauza unor in­fracţiuni de mediu comise în urmă cu zece ani la o centrală ter­mo­electrică aparţinând Enel, grup pe care îl conducea în acea perioadă.

Eni este prezent în România prin reţeaua de benzinării Agip, în timp ce Enel este cel mai mare investitor privat în sectorul energetic românesc, potrivit site-ului companiei. Enel produce în România, unde este prezent din 2005, energie din surse regenerabile şi nu deţine termocentrale.

Scaroni a condus Enel din 2002 până în 2005, este unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din Italia şi din Europa şi unul dintre cei mai rezistenţi şi influenţi directori generali din sectorul energiei. Companiile pe care le-a condus au legături cu furnizorii controversaţi de gaze naturale ai Europei, Rusia şi Libia, scrie Thomson Reuters. Atât Eni cât şi Enel au ajutat să crească prin vânzări de active către monopolul rus al exporturilor de gaze naturale, Gazprom.

Guvernul italian condus de noul premier reformist Matteo Renzi, supranumit „Demo­latorul“, vrea să înlăture de la conducerea tuturor companiilor de stat persoanele acuzate de infracţiuni financiare pentru a combate corupţia. Luna aceasta guvernul îşi va nomi­naliza candidaţii pentru şefia marilor companii de stat, numiţi cu un mandat de trei ani. Sca­roni, din 2005 şeful Eni, este anchetat separat într-un caz de corupţie legat de un contract câştigat în Algeria de o subsidiară a Eni, Saipem. Omul de afaceri nu a fost încă acuzat în acest an. Mandatul lui la Eni expiră în mai.

Condamnarea la închisoare vine după nouă ani de audieri şi un proces în care Scaroni a fost achitat. Infracţiunile pentru care Scaroni a fost pedepsit cu închisoarea au fost săvârşite la termocentrala pe motorină Porto Tolle.

Procurorii italieni au ordonat unei com­panii deţinute de grupul francez GDF Suez să închidă o centrală pe cărbune din cauza unor în­grijorări legate de protejarea mediului. Te­leviziunea de stat Rai a indicat că procurorii in­vestighează compania pentru „dezastru eco­logic“ şi omucidere. Emisiile toxice ale cen­tra­lei ar fi ucis 442 de persoane între 2000 şi 2007.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 02.04.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO