Business Internaţional

Premierul Spaniei este înghiţit de un scandal de corupţie

Premierul Spaniei este înghiţit de un scandal de corupţie

Premierul spaniol Mariano Rajoy. Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

01.02.2013, 00:03 475

După ce austeritatea a adus încrederea popu­laţiei în politicieni la minime istorice, elita politică spaniolă a primit o nouă lovitură printr-un scandal în care premierul Mariano Rajoy este acuzat de presă, cu dovezi, că a primit timp de aproape zece ani plăţi nedeclarate de câte 25.200 de euro anual din donaţii de la oamenii de afaceri pentru care nu a plătit taxe.

El Pais, cel mai bine vândut cotidian spaniol, susţine că premierul a primit aceste plăţi o dată la trei sau şase luni în fiecare an începând cu 1997. Banii ar veni din donaţii făcute Partidului Popular al lui Rajoy de companii de construcţii. Publicaţia îşi susţine acuzaţiile cu reproduceri foto ale unor conturi din registrul de contabilitate al trezorierului partidului. De plăţi secrete ar fi beneficiat mai mulţi membri de top ai partidului, scrie Financial Times.

Partidul insistă că niciun membru nu a fost remunerat cu altceva în afara salariilor obişnuite, că nu recunoaşte conturile din registrul contabil şi că nu există o contabilitate secretă.

"Avem un singur set de registre şi acestea sunt curate. Nu avem absolut nimic de ascuns", a declarat secretarul general al partidului Maria Dolores de Cospedal.

Acuzaţiile vin într-un moment în care încrederea în elita politică spaniolă a ajuns la minimul istoric în condiţiile în care apar tot mai multe scandaluri de corupţie în care sunt impli­cate persoane publice de top.

În centrul unuia dintre scandaluri stă Inaki Urdangarin, ginerele regelui Juan Carlos, care ar fi deturnat fonduri de milioane de euro de la organizaţiile caritabile.

"Nivelul de încredere în politicieni este foarte, foarte scăzut. Politicienii trebuie să rezolve această problemă înainte să apară şi alte pagube", a afirmat Antonio Argandona, pro­fesor de economie şi etică în afaceri.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat pentru El Pais, 96% din spanioli apreciază că la nivel politic corupţia este "foarte răspândită".

Rajoy a ordonat anterior lansarea unei anchete interne în privinţa finanţelor partidului său după ce alte publicaţii spaniole au indicat că Luis Barcenas, fostul trezorier care a demisionat în urma unei investigaţii de corupţie, efectua cu regularitate plăţi secrete către membri de top ai formaţiunii politice. Scandalul a izbucnit după ce magistraţii instanţei supreme de justiţie a Spaniei au stabilit că Barcenas şi-a construit o avere de 22 milioane de euro într-un cont din Elveţia. Trezorierul a recunoscut ulterior că a profitat de amnistia fiscală introdusă de guvernul lui Rajoy prin care se permitea transferul fondurilor în ţară dacă titularul plătea un impozit de 10%, jumătate din impozitul normal pe venit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO