Business Internaţional

Premierul Spaniei se vede forţat să nege acuzaţiile de corupţie

Premierul Spaniei Mariano Rajoy. AFP/Mediafax Foto

Premierul Spaniei Mariano Rajoy. AFP/Mediafax Foto

Autor: Ioana Nita

04.02.2013, 00:02 189

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy a negat acuzaţiile de evaziune fiscală şi fraudă după ce cotidianul spaniol El Pais a publicat săptămâna trecută documente în care se arată că acesta a primit în perioada 1997-2008 câte 25.000 euro anual din donaţii ale marilor companii din Spania, sume pe care nu le-a declarat autorităţilor fiscale, scrie CNBC. 

„Niciodată, repet, niciodată nu am primit bani negri în acest partid sau în altă parte. Nu am intrat în politică pentru a câştiga bani“, a declarat Rajoy la o conferinţă de presă. Membrii Partidului Popular, al cărui preşedinte este Rajoy, au negat acuzaţiile de corupţie şi au ameninţat că vor da în judecată publicaţia El Pais.

Scandalul politic privind „conturile ascunse“ a dus la proteste în faţa sediului partidului, iar popularitatea premierului spaniol s-a redus cu 20% de când a venit la conducerea guvernului, în decembrie 2011.

„Nu vom fi pasivi în privinţa acestor atacuri prin care se vrea crearea unei situaţii de instabilitate şi tulburări într-o perioadă dificilă“, a adăugat Rajoy. În plus, el a solicitat o nouă misiune de au­dit în cadrul  de­par­tamentului fi­nanciar al partidului său şi a promis că va „scoate Spania din criză“, în pofida acuzaţiilor aduse la adresa sa. Majoritatea fondu­rilor primite ar fi provenit din donaţii către partid ale com­pa­niilor de cons­trucţii precum Sacyr Vallehermoso şi FCC Construcciones, dar şi de la lanţul va­lencian de supermar­keturi Mercadona. Însă toate aceste com­panii au negat că ar fi făcut plăţi către oficialii partidului.

Cotidianul El Pais susţine că documentele publicate sunt scrise de fostul trezorier al partidului, Luis Barcenas, care ţinea evidenţa plăţilor ilicite într-un registru de contabilitate scris de mână. Bercenas este de asemenea acuzat de spălare de bani prin intermediul unei companii din America Latină cu ajutorul căreia transfera fonduri nedeclarate în afara Spaniei şi Europei.

El a recunoscut însă că a „spălat“ 11 mil. euro profitând de amnistia fiscală a lui Rajoy de anul trecut. Scandalul privind evaziunea fiscală este cea mai recentă lovitură dată administraţiei lui Rajoy, într-o perioadă în care ţara se confruntă cu şomaj record şi cu adâncirea economiei în recesiune.

În ultimul trimestru din 2012, PIB-ul s-a contractat cu 1,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO