Business Internaţional

Premierul turc: Libertatea presei nu înseamnă "libertate de a insulta"

Premierul turc: Libertatea presei nu înseamnă...

Autor: Ioana Bojan

15.01.2015, 12:14 636

"Publicarea acestei caricaturi este o provocare gravă (...), libertatea presei nu înseamnă libertate de a insulta", a declarat Davutoglu la Ankara, înainte de a pleca într-o vizită la Bruxelles.

"Nu putem accepta insultele aduse profetului", a insistat şeful Guvernului turc.

Pe prima pagină a primului său număr după atacul terorist care i-a decimat redacţia, Charlie Hebdo a publicat miercuri o caricatură cu profetul Mahomed, având lacrimi în ochi şi ţinând o pancartă pe care scria "Je suis Charlie", sloganul preluat de milioane de manifestanţi care au defilat în Franţa şi în străinătate pentru a condamna atacurile jihadiste soldate cu 17 morţi în trei zile la Paris.

Davutoglu a participat duminică, alături de preşedintele francez Francois Hollande şi de alţi aproximativ 50 de şefi de stat şi de Guvern, la mitingul de solidaritate de la Paris, în special pentru a apăra libertatea presei.

Ca şi cele pe care le-a publicat în trecut, caricatura cu Mahomed de pe prima pagină din Charlie Hebdo a provocat numeroase reacţii şi ameninţări din partea liderilor politici şi a autorităţilor religioase din toată lumea musulmană.

Cotidianul turc de opoziţie Cumhuriyet a publicat miercuri, după un ultim control nocturn al poliţiei, patru pagini din noul număr al săptămânalului francez. Traduse integral în turcă, aceste patru pagini, distribuite într-un fascicol inserat la mijlocul ziarului, reiau principalele caricaturi şi articole din săptămânalul francez, inclusiv prima pagină, pe care apare Mahomed.

Mai multe site-uri de Internet din Turcia au afişat această caricatură cu profetul Mahomed.

Un tribunal turc a ordonat ulterior blocarea tuturor site-urilor care afişează caricatura, calificând-o o "insultă pentru credincioşi".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO