Business Internaţional

Premierul ungar vrea o reducere fara precedent a taxelor in incercarea de a resuscita economia

28.08.2008, 19:26 8

Guvernul de la Budapesta intentioneaza sa reduca valoarea impozitelor cu 1.200 mld. forinti (5,1 mld. euro) in urmatorii patru ani, potrivit lui Ferenc Gyurcsany.
Propunerea vizeaza reducerea taxelor platite atat de catre corporatii, cat si de catre salariati, reprezentand in acelasi timp o modificare radicala a atitudinii guvernului vizavi de sistemul de impozitare, scrie Bloomberg.
Si asta in conditiile in care in 2006 premierul a adoptat un plan de majorare a impozitelor menit sa reduca uriasul deficit bugerar al tarii.
Masurile respective, care includeau si reducerea subventiilor si a numarului angajatilor platiti de catre stat, au afectat cresterea economica a Ungariei, ducand popularitatea premierului la o cota foarte joasa.
"Putem crea o tara mai puternica, mai prospera si a carei economie sa functioneze mult mai bine decat acum", a declarat seful guvernului maghiar.
"Modelul pe care guvernul il propune este menit sa ne apropie si mai mult de tinta privind competitivitatea economica", a adaugat el.
Anul trecut, Ungaria a inregistrat o crestere de 1,3% a Produsului Intern Brut, cea mai scazuta rata din 1993 incoace. Gyurcsany, care s-a confruntat cu proteste semnificative dupa anuntarea masurilor de reducere a deficitului bugetar, avea luna trecuta o cota de incredre de 22% in randul electoratului, potrivit unui sondaj de opinie al firmei Gallup. Si asta dupa ce timp de sase luni cota sa de incredere s-a mentinut la un minim record de 19%.
Sondajul Gallup a fost realizat pe un esantion de 1.023
de persoane si are o marja de eroare de 3,1%.
Cresterea economica anuala inregistrata la sfarsitul trimestrului doi, de 2,2%, se situeaza, de asemenea, sub nivelul inregistrat de alte tari centrale si est-europene care s-au alaturat Uniunii in mai 2004. Economia Cehiei a avut o crestere anuala de 4,5%, iar cea a Slovaciei de 7,6%.
Dar in situatia in care alegerile parlamentare vor fi organizate in mai putin de doi ani, premierul se afla sub o presiune din ce in ca mai mare pentru a accelera ritmul de crestere economica si de a spori popularitatea formatiunii politice pe care o conduce. La inceputul acestei luni, sondajele de opinie indicau un suport electoral de 22% pentru partidul socialist al lui Gyurcsany, comparativ cu cele 41 de procente pe care le obtinea pricipalul partid de opozitie.
Din mai, Gyurcsany conduce un guvern minoritar si are nevoie de suportul opozitei pentru a putea adopta orice masura propusa. Iar in conditiile in care opozitia pare sa mearga pe varianta alegerilor anticipate, soarta guvernului atarna de capacitatea acestuia de a adopta legea privind modificarea sistemului de impozitare si cea privind bugetul pe 2009.
Planul de reducere a impozitelor ar putea totusi sa puna o presiune suplimentara asupra incercarilor autoritatilor de a reduce deficitul bugetar la 3,8% din PIB anul acesta si la 3,2% in 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO