Business Internaţional

Premierul Ungariei este pesimist: Economia se va contracta cu pana la 3% anul acesta

14.01.2009, 16:30 13

Economia Ungariei s-ar putea contracta cu 2% pana la 3% in 2009, valoare ce depaseste previziunile initiale care estimau un declin de 1%, potrivit declaratiei primului-ministrul ungar Ferenc Gyurcsany, scrie The Guardian.

Gyurcsany a spus ca mediul economic a suferit unele schimbari ce vor forta guvernul sa creioneze noi planuri pentru anul in curs. Acest lucru presupune ca, desi statul isi va mentine directia de mers initiala, aceea de a reduce deficitul bugetar, guvernul este constient ca niciuna dintre tintele impuse la nivel de indici economici nu va putea fi mentinuta, chiar si limitele deficitului bugetar fiind in plan sa fie modificate.
"Este foarte probabil ca avansul economic, ce nu va fi realmente o crestere din moment ce valoarea sa va fi negativa, sa fie mai slab decat estimasem noi in perioada octombrie-noiembrie a anului trecut", a declarat Gyurcsany. El a mai adaugat ca un declin al economiei de 2-3% este mai probabil sa fie o previziune mai realista decat estimarea initiala de 1%, care a fost prezentata in momentul in care a fost elaborat bugetul.
"Economia mondiala are o evolutie mult mai slaba decat s-a crezut initial; putem spune ca ne confruntam cu o criza mondiala in adevaratul sens al cuvantului... desi presiunile inflationiste sunt mult mai slabe", a declarat Gyurcsany. "Circumstantele s-au schimbat, si in momentul in care acest lucru se intampla, trebuie sa ne revizuim toate planurile."
Primul-ministru ungar a subliniat ca o relaxare a politicilor bugetare menita sa stavileasca recesiunea este inacceptabila, in conditiile in care Ungaria are nevoie sa recastige increderea investitorilor. El a mai adaugat ca este constient ca niciuna dintre tintele pe care guvernul sau si le-a propus, nici limita superioara a deficitului bugetar de 2,6% din Produsul Intern Brut, nu este realista.
"Nicio valoare nu este batuta in cuie", a spus Gyurcsany. "Singurul lucru stabilit deja este ca trebuie sa incercam sa nu ne indepartam de la ce ne-am propus, sa ramanem pe drumul catre un echilibru fiscal", a afirmat Gyurcsany.
Guvernul a estimat pentru 2008 un deficit bugetar de 3,4% din PIB. Gyurcsany a adaugat ca desi incetinirea cresterii economice si inflatia vor afecta negativ veniturile de la bugetul de stat, el nu va apela la majorari fiscale pentru a le creste, dat fiind ca principala problema a Ungariei este aceea ca o crestere a taxelor si a impozitelor nu ar avea decat un efect negativ asupra economiei.
Criza financiara mondiala s-a resimtit puternic asupra Ungariei, care in 2008 a primit 20 mld. euro sub forma de credit de la Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Uniunea Europeana. Acest ajutor a venit pentru a sustine economia de la a se prabusi, afectata de inasprirea conditiilor de creditare de la nivel global.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO