Business Internaţional

Preşedintele Bulgariei acuză guvernul de lipsă de transparenţă în folosirea banului public

Rosen Plevneliev, preşedintele Bulgariei: „Dau înapoi pentru regândire modificările privind veniturile, cheltuielile şi datoriile noi. Cheltuielile trebuie să fie transparente pentru că trebuie să ştim pe ce se duc banii“. Foto: AFP

Rosen Plevneliev, preşedintele Bulgariei: „Dau înapoi pentru regândire modificările privind veniturile, cheltuielile şi datoriile noi. Cheltuielile trebuie să fie transparente pentru că trebuie să ştim pe ce se duc banii“. Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

08.08.2013, 22:35 103

Preşedintele Bulgariei Rosen Plevneliev a respins ieri creşterea cheltuielilor bugetare propusă de guvernul socialist, acuzând că acesta nu a arătat destulă transparenţă în folosirea banului public în cel mai sărac stat al Uniunii Europene.

Săptămâna trecută, parlamentul a susţinut planul guvernului de a contracta noi datorii pentru majorarea cheltuielilor cu toate că de câteva săptămâni mii de bulgari protestează în fiecare zi contra sistemului corupt de gu­vernare, scrie The Wall Street Journal.

„Dau înapoi pentru regândire modificările privind veniturile, cheltuielile şi datoriile noi. Cheltuielile trebuie să fie transparente pentru că trebuie să ştim pe ce se duc banii“, a spus Plevneliev. În Bulgaria, preşedintele este ales prin vot popular.

Analiştii se aşteaptă ca parlamentarii să răstoarne veto-ul preşedintelui. Preşedintele parlamentului Mihail Mihov a declarat că parlamentarii îşi vor întrerupe vacanţa de vară pentru a ţine pe 30 august o sesiune extraor­dinară cu scopul de a analiza declaraţiile preşedintelui „şi a lua o decizie privind justeţea argumentelor acestuia“.

Guvernul intenţionează să lase deficitul bugetar de anul acesta să urce de la 1,3% la 2% pentru a stimula creşterea economiei şi a-i ajuta pe cei săraci. Executivul vrea să strângă până la un miliard de leva (511 milioane euro) prin datorii noi pentru a finanţa deficitul şi plăti datoriile ajunse la scadenţă.

Guvernul, o alianţă între socialişti şi reprezentanţi ai etnicilor turci, este la putere de doar două luni. Alianţa controlează doar jumătate din locurile din parlament şi se bazează puternic pe sprijinul partidului naţionalist Attak.

Cei care sprijină modificările bugetare spun că Bulgaria are nevoie de mai mulţi bani pentru a emite bonuri de masă pentru angajaţi şi finanţa programele de angajare a persoanelor cu dizabilităţi. Criticii spun că prin cheltuielile suplimentare va fi alimentată ineficianţa.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO