Business Internaţional

Presedintele FIFA condamna lacomia din fotbal

13.10.2005, 19:48 14

Sepp Blatter, presedintele FIFA, organismul ce guverneaza lumea fotbalului, a lansat un atac dur cu privire la excesele financiare din acest domeniu, avertizand ca acest sport ar putea fi sufocat de noile fonduri puse in joc, relateaza Financial Times.

Blatter spune ca FIFA nu poate "sta deoparte si privi nepasatoare lacomia ce guverneaza lumea fotbalului". Un nou grup constituit in cadrul FIFA se va ocupa de aceasta problema, incercand sa combata excesele.

Blatter si-a exprimat temerile privitoare la modul "intamplator" in care banii intra in acest joc. Acesta spune ca modul respectiv este o reminiscenta a unui stil eronat de capitalism tip "wild west".

Mult prea frecvent, spune Blatter, sursa afluentei catorva cluburi norocoase este reprezentata de "indivizi putin sau deloc interesati de acest sport" care au ajuns sa se implice in fotbal "pentru a servi unor scopuri ascunse". Acesta spune ca daca nu se va lua nici o masura, fotbalul risca sa fie "sufocat" de acesti bani. "Mai mult decat oricand, majoritatea lupta cu sulite, in timp ce cativa lacomi dispun de echivalentul financiar al unor bombe nucleare", declara presedintele FIFA.

Printre principalele tinte ale acestui atac deosebit de dur sunt solicitarile salariale exagerate ale unor jucatori "semi-educati, cu un limbaj obscen", ce sunt adesea indrumati de agenti "imorali".

"Este pur si simplu o nebunie ca un jucator sa ''castige'' intre 6 si 8 mil. lire sterline (8,7 si 11,6 mil. euro) cand bugetul anual chiar al unui club care joaca in UEFA Champions League, principala competitie a cluburilor de fotbal din Europa, ar putea avea o valoare chiar mai mica de jumatate din aceasta suma", spune Blatter.

"Ce logica, drept sau necesitate economica ar indreptati un barbat de 20 de ani sa solicite, lunar, o suma pe care propriul sau tata nu ar putea-o castiga intr-un deceniu?", se intreaba Blatter.

Presedintele FIFA condamna de asemenea practica prin care drepturile comerciale legate de tinerii jucatori sunt achizitionate de speculatori ce obtin profit de fiecare data cand jucatorii respectivi sunt mai apoi vanduti, calificand-o "un nou tip de sclavie".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO