Business Internaţional

Presedintele libian Muammar Gaddafi salveaza UniCredit

19.10.2008, 17:40 99

Actiunile grupul financiar italian UniCredit s-au confruntat cu oscilatii pronuntate, pe fondul investitiilor masive venite din partea investitorilor libanezi apropiati de presedintele Muammar Gaddafi, scrie Bloomberg.

Banca centrala a Libiei si fondurile controlate de aceasta Libyan Investment Authority si Lybian Foreign Bank au achizitionat titluri noi, marindu-si participatiile la 4,2% in cadrul UniCredit. Investitia Libiei valoreaza 1,2 miliarde de euro (1,6 miliarde de dolari). De asemenea, libienii au anuntat ca vor participa si la majorarea de capital care urmeaza la UniCredit, putand ajunge la 5% din cea mai mare banca italiana.
"Demersul Libiei e salutabil si poate sustine configuratia UniCredit", a afirmat Patrizio Pazzaglia, actionar la Unicredit. "Ne pot ajuta sa refacem credibilitatea bancii", a mai spus el.
Alessandro Profumo, CEO al UniCredit, a declarat ca investitia Libiei este "benefica si confirma interesul pe care investitorii il au in institutia noastra".
Operatiunea a transformat cele trei entitati economice libaneze in al doilea mare actionar al UniCredit, oferindu-le oportunitatea de a obtine un loc in consiliul bancii.
Prim-ministrul italian Silvio Berlusconi a oferit Libiei in august o compensatie esalonata pe 25 de ani in valoare de 5 miliarde de dolari (3,7 miliarde de euro), pentru ocuparea tarii timp de 30 de ani inaintea celei de-a doua conflagratii mondiale. Italia va furniza anual 200 milioane de dolari (149 de milioane de euro) sub forma unor investitii in infrastructura.
Fondurile de investitii controlate de guvernul libanez activeaza in Italia de mai multi ani.
Spre exemplu, Lybian Arab Investment Company este al doilea important actionar al clubului de fotbal Juventus Torino, iar institutia bancara Libyan Foreign Bank a investit initial in UniCredit in urma cu 11 ani, creand un portofoliu de 0,56 % in cadrul bancii italiene.
De asemeana, tara africana a contribuit in 1976 la salvarea producatorului auto Fiat, raspunzand invitatiei familiei fondatoare a companiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO