Business Internaţional

Presedintele Poloniei: Nu vom adopta euro nici in 2012

18.03.2009, 14:30 20

Polonia nu va putea adopta moneda unica europeana conform termenului stabilit de guvernul de la Varsovia pentru 2012, a declarat presedintele polonez Lech Kaczynski, scrie Bloomberg.

"Vom fi nevoiti sa adoptam euro la un moment dat, insa in mod cert nu in 2012", a afirmat presedintele polonez, completand ca Polonia nu are "nicio motivatie" sustenabila pentru a intra in mecanismul ratelor de schimb ERM 2 in acest moment.
Prin aderarea la Uniunea Europeana in 2004, Polonia s-a obligat sa introduca euro, insa termenul de adoptare nu a fost stipulat concret, iar statul trebuie mai intai sa intruneasca o serie de criterii de convergenta. Constitutia poloneza trebuie de asemenea modificata in acest sens, situatie in care guvernul va avea nevoie de acordul opozitiei.
Prim-ministrul polonez Donald Tusk a precizat ca desi modificarile constitutionale nu trebuie efectuate inainte de intrarea in mecanismul ratelor de schimb, ar dori sa existe "un consens politic asupra problemei adoptarii euro".
Andrzej Wojtyna, strateg pe probleme monetare in cadrul bancii centrale poloneze, a declarat ca Polonia ar putea sa rateze etapele stabilite pentru comutarea la moneda unica europeana si ca guvernul de la Varsovia ar trebui sa publice noi termene pentru adoptarea cat mai rapida a monedei euro.
"Nu exista argumente solide pentru intarzierea modificarii constitutiei", a mai spus Wojtyna.
"Termenul stabilit anterior nu mai este realist in momentul de fata chiar si numai dintr-un punct de vedere pur procedural", potrivit lui Wojtyna. 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO