Business Internaţional

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a preluat modelul de guvernare polonez: Kaczyński este regele neîncoronat al guvernului de la partid, iar Beata este premier

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a preluat modelul de...

Autor: Ştefan Stan

21.12.2016, 12:43 1408

Propunerea PSD pentru prim-ministru, Sevil Shhaideh, venită ca o surpriză pe scena politică, pare în oglindă cu modelul polonez, unde Jarosław Kaczyński este ”regele neîncoronat” al guvernului Poloniei, care conduce de la partid prin premierul Beata Szydło.

Multe voci spun că în Polonia deciziile guvernului le ia Jarosław Kaczyński, preşedintele Partidului Lege şi Dreptate, partidul aflat la guvernare. El a îndeplinit funcţia de prim-ministru al Poloniei între iulie 2006 şi noiembrie 2007.

După ce partidul său a câştigat alegerile în noiembrie 2015, acesta a propus-o premier pe Beata Szydło, care a înlocuit-o pe Ewa Kopacz de la Platforma Civică.  

În România, după o victorie zdrobitoare a PSD în alegerile din decembrie, obţinând peste 45% dintre voturi, propunerea preşedintelui PSD Liviu Dragnea pentru premier a venit ca o surpriză totală, sub forma lui Sevil Shhaideh.

Sevil Shhaideh are 50 de ani, iar în 1987 a absolvit Academia de Ştiinţe Economice, Facultatea de Planificare Economică şi Cibernetică. În 1995 şi 2001, ea a obţinut specializările: expert în administraţie publică şi manager ONG la organizaţia internaţională USAID din Statele Unite ale Americii, iar în 2003 a primit titlul de auditor în urma unui curs susţinut la TUV Institution, potrivit CV-ului său publicat pe site-ul Ministerului Dezvoltării.

În perioada 1987-1991, ea a fost angajată ca analist programator la Trustul pentru Mecanizarea Agriculturii Constanţa, iar din 1991 şi până în 1993 a fost manager Sisteme Informatice la Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială a judeţului Constanţa.

Ulterior, din 1993 şi până în 2007, Sevil Shhaideh a fost director Sisteme Informatice în Consiliul Judeţean (CJ) Constanţa, iar între anii 2007 şi 2012 a condus Direcţia Generală de Proiecte din CJ Constanţa, având ca principale atribuţii coordonarea şi managementul proiectelor cu finanţare europeană. Simultan, ea a ocupat postul de coordonator al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), în perioada în care Liviu Dragnea era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, între principalele activităţi şi responsabilităţi numărându-se elaborare de amendamente legislative cu privire la actele normative care reglementează administraţia publică locală. De asemenea, din anul 2000, ea este preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Informaticienilor din Administraţia Publică.

În 2012, imediat după desemnarea lui Liviu Dragnea la conducerea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Sevil Shhaideh a fost numită în funcţia de secretar de stat la acelaşi minister.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO