Business Internaţional

Preşedintele rus, Vladimir Putin, aprobă evacuarea unor părţi din regiunea ucraineană Herson

Preşedintele rus, Vladimir Putin, aprobă evacuarea unor...

Autor: Laura Buciu

05.11.2022, 12:55 49

Preşedintele rus Vladimir Putin a aprobat evacuarea civililor din anumite părţi ale regiunii Herson, din sudul Ucrainei, cel mai recent semn al retragerii Rusiei într-una dintre cele mai aprig disputate zone din Ucraina, relatează Reuters.

„Acum, bineînţeles, cei care locuiesc în Herson ar trebui să fie îndepărtaţi din zona celor mai periculoase acţiuni, deoarece populaţia civilă nu ar trebui să sufere”, a declarat Putin în faţa activiştilor pro-Kremlin, în timp ce marca Ziua Unităţii Naţionale a Rusiei.

Moscova a transportat deja oameni cu feribotul dintr-o zonă pe care o controlează în Herson, pe malul vestic al râului Dnipro, iar săptămâna aceasta a anunţat că zona de evacuare va include şi o zonă tampon de 15 km pe malul estic. Dar comentariile par să fie prima dată când Putin a aprobat personal evacuările.

Rusia spune că a dus locuitorii în siguranţă din calea unui avans ucrainean. Kievul spune că măsurile au inclus deportări forţate ale civililor, o crimă de război, ceea ce Rusia neagă.

Comentariile lui Putin au venit pe fondul semnelor că Rusia s-ar putea pregăti să abandoneze punctul de sprijin militar de pe malul vestic al râului Dnipro, inclusiv capitala regională Herson - potenţial una dintre cele mai mari retrageri ruseşti din timpul războiului.

Joi, Kirill Stremousov, adjunctul şefului administraţiei de ocupaţie instalate de Rusia în Herson, a declarat că este posibil ca Rusia să îşi retragă trupele de pe malul vestic. În declaraţii ulterioare, el a fost mai echivoc, spunând că speră că nu va exista o retragere, dar „trebuie să luăm unele decizii foarte dificile”.

Vineri noaptea, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că cele mai aprige lupte din ultima săptămână au avut loc în jurul Bakhmut şi Soledar, în estul regiunii Doneţk, la aproximativ 500 km nord-est de Herson.

„Ne menţinem poziţiile în aceste zone şi în alte câteva zone din regiunea Doneţk”, a declarat el într-o alocuţiune video, acuzând Rusia de o încăpăţânare nebună pentru că a trimis „zeci sau sute de mii de oameni în plus” la război.

În cursul zilei, forţele ucrainene au doborât opt drone iraniene şi două rachete ruseşti, a precizat Zelenski.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO