Business Internaţional

Presedintele SEC sprijina reformele corporatiste

21.09.2004, 00:00 21

Principala institutie de reglementare a pietei de capital american, Securities and Exchange Comission, a raspuns criticilor ce i s-au adus cu privire la sistemul mult prea strict de reglementare pe care il elaboreaza, acuzandu-i pe multi dintre directorii de companii de faptul ca esueaza in a implementa un stil "etic" de management al companiilor pe care le conduc, relateaza Financial Times.
William Donaldson, presedinte al Securities and Exchange Commission, a declarat ca desi sistemul de guvernare corporatista a cunoscut imbunatatiri in urma valului de scandaluri de ordin financiar, directorii de companii nu ofera inca un exemplu care sa mearga dincolo de litera legii.
Lipsa progreselor in ceea ce priveste corelarea dintre pachetele de plati oferite membrilor consiliilor de administratie din cadrul companiilor si performantele inregistrate de acestia indica faptul ca multi nu reusesc sa ofere un astfel de stil "etic" de management, a declarat Donaldson in cadrul unui interviu acordat Financial Times.
"Tonul este dat de sus. Trebuie sa existe un cod etic intern care sa poata transcede litera legii. Exista oare un astfel de concept in cadrul tuturor companiilor? Nu. Nu trebuie decat sa analizati sistemul de compensatii oferit directorilor executivi pentru a va da seama ca nu s-au facut foarte multe progrese", a mai spus acesta.
Comentariile lui Donaldson au aparut in contextul criticilor din ce in ce mai intense formulate de companii cu privire la noile masuri luate de SEC. Astfel, Camera americana a Comertului a lansat de curand o actiune juridica in incercarea de a se opune noii reglementari adoptate de catre SEC prin care aceasta cere fondurilor mutuale sa aiba un presedinte independent. In acelasi timp, Donaldson va trebui sa faca fata unor critici dure referitoare la o propunere de a obliga toate fondurile de risc sa se inregistreze in cadrul agentiei.
In cadrul aceluiasi interviu, Donaldson si-a exprimat hotararea de a pune in aplicare noile reglementari ce sunt menite, spune acesta, sa protejeze investitorii fondurilor de risc, cat si restul sistemului financiar.
Printre cei ce se opun noii reglementari se numara si Alan Greenspan, presedintele Rezervelor Federale, ce argumenteaza ca fondurile de risc joaca un rol important in ceea ce priveste asigurarea de lichiditati in cadrul sistemului financiar.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO