Business Internaţional

Pret speculativ?

21.03.2005, 00:00 39

Un numar tot mai mare de specialisti din industria energetica sunt de parere ca pretul petrolului nu este justificat de raporturile dintre cerere si oferta. Unii dintre ei compara tranzactiile de pe piata energetica cu speculatiile anilor '90 din domeniul tehnologic. Ingrijorarea vine pe fondul anuntului facut de tot mai multi producatori importanti de petrol conform caruia pretul se va mentine la acelasi nivel si in viitor.
Fadel Gheit, analist la Oppenheimer&Company in New York, compara evolutia pretului petrolului cu boom-ul actiunilor tehnologice.
"Cu cat pretul petrolului urca mai mult, cu atat mai aproape suntem de inversarea trendului. Nu voi fi surprins ca petrolul sa se tranzactioneze la un pret de 30 de dolari barilul", a spus Fadel Gheit.
Speculatorii au insa multe motive pentru a justifica pretul actual: cresterea cererii Chinei, dezvoltarea  economica a Statelor Unite si teama de posibile atacuri teroriste asupra unor resurse importante de petrol din Orientul Mijlociu.
"Suntem intr-o perioada in care raportul dintre cerere si oferta nu justifica pretul de pe piata. Petrolul este o materie prima si istoria ne arata ca pretul materiilor prime nu ramane niciodata sus", a spus Lee Raymond, presedintele si directorul executiv al Exxon Mobil, cea mai mare companie energetica. Putine sunt companiile care au profitat de scumpirea pretului petrolului asa cum a profitat Exxon Mobil, care a depasit anul acesta General Electric din punctul de vedere al capitalizarii bursiere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO