Business Internaţional

Preţul aurului atinge un nou record, peste 1.500 dolari

Preţul aurului atinge un nou record, peste 1.500 dolari

Autor: Marius Oncu

20.04.2011, 16:13 45

Preţul aurului a atins miercuri un nou record, peste pragul de1.500 de dolari, în timp ce cotaţia argintului a urcat la cel mairidicat nivel din ultimii 31 de ani, din cauza temerilorinvestitorilor privind perspectivele economiei SUA şi aaccelerăriii inflaţiei în Asia, transmite Reuters.

Aurul a înregistrat un maxim de1.505,4 dolari pe uncie miercuri, pe piaţa spot, fiindtranzacţionat la 1.502,96 dolari la 12:24 GMT, faţă de 1.493,9 înînchiderea şedinţei precedente. Contractele futures pentru iunie aucrescut cu 8,2 dolari, la 1.503,3 dolari.

Argintul a urmat evoluţia pozitivăa aurului şi a atins maximul ultimilor 31 de ani, la 44,79 dolaripe uncie. Ulterior, preţul argintului a coborât la 44,73 dolari,faţă de 43,89 dolari în şedinţa anterioară.

Preţul aurului a crescut cu 5% înaprilie, iar trendul ar putea continua, metalele preţioase fiindconsiderate un plasament ferit de riscuri, în contextulintensificării speculaţiilor privind restructurarea datorieiGreciei şi a înrăutăţirii perspectivei ratingului SUA de cătreagenţia Standard & Poor's.

"Aurul a ajuns un fel de monedă însine, nmotiv pentru care am ajuns la 1.500 de dolari. Preţul acestaîncorporează multe informaţii negative. Anunţul Standard &Poor's a dat impulsul necesar pentru a ajunge la cotaţia actuală",a afirmat Simon Weeks, şeful diviziei de metale preţioase la Bankof Nova Scotia.

În timp ce investitorii din Europaşi SUA consideră plasamentele în aur ca pe un mijloc de protecţieîmpotriva deprecierii valutelor, inflaţia în creştere şi cererea deconsum mai ridicată din China şi India determină o majorare acererii.

China este al doila mareconsumator de aur la nivel mondial, după India, dar şi cel mai mareproducător.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO