Business Internaţional

Pretul benzinei si masinile mari au dus actiunile General Motors la nivelul anilor '50

Pretul benzinei si masinile mari au dus actiunile General Motors la nivelul anilor '50

Modelul Chevrolet Belair din 1958

02.07.2008, 18:08 15

Producatorul american de automobile General Motors este asteptat sa anunte vanzari foarte slabe pe luna iunie, in conditiile scaderii cererii de automobile de dimensiuni mari determinate de nivelul record al preturilor la benzina.
Actiunile GM s-au tranzactionat la cel mai scazut nivel din anul 1954 incoace, cu putin timp inainte de publicarea a ceea ce este asteptat a fi un raport negativ cu privire la vanzarile de automobile din iunie, conform CNN Money.
Luni, actiunile producatorului auto au scazut cu 5 centi pana la 11,50 dolari pe actiune dupa ce atinsesera un minim de 10,57 de dolari la inceputul sedintei de tranzactionare. Acesta a fost cel mai scazut nivel atins de actiunile companiei din 22 septembrie 1954 pana in prezent, conform datelor oferite de Center for Research in Security Prices din cadrul University of Chicago.
Pana acum in acest an, actiunile celui mai mare producator de automobile din Statele Unite si-au pierdut jumatate din valoare.
Saptamana trecuta, actiunile GM au scazut dupa ce analistii Goldman Sachs au redus ratingul companiei de la "sell" la "neutral", revizuindu-si in acelasi timp in jos tinta pe sase luni privitoare la pret, de la 19 la 11 dolari. "Sunt asteptate vesti negative", declara David Healy, analist al industriei auto in cadrul Burnham Securities. "Pentru industrie ca intreg, ne asteptam la cea mai slaba luna din mai multi ani", a adaugat el.
Vanzarile de automobile de dimensiuni mari, cum ar fi camioanele si automobilele sport-utilitare, cele mai profitabile produse ale GM pana de curand, inregistreaza scaderi dramatice in conditiile cresterii puternice a preturilor la benzina. Pretul mediu la nivel national pentru un galon (3,78 litri) de benzina regular a atins un maxim istoric de 4,086 dolari, conform unui studiu realizat de grupul AAA.
Pe langa cererea in scadere pentru unele dintre produsele sale de baza, General Motors se confrunta si cu costuri in crestere, pe fondul majorarii preturilor la materii prime, cum ar fi otelul. In plus, disputele cu sindicatele izbucnite la inceputul acestui an au provocat intarzieri considerabile in ceea ce priveste planul de productie al companiei.
"Oamenii incep sa-si dea seama de amploarea pierderilor cu care se va confrunta General Motors in acest an", a declarat David Healy.
Totusi, General Motors are planuri de schimbare a liniei de produse astfel incat sa poata profita de cresterea cererii de automobile de dimensiuni mai mici, mai eficiente din punct de vedere al consumului de carburant.
In plus, compania dezvolta un vehicul hibrid, Chevrolet Volt, care poate parcurge aproximativ 40 de mile (65 km), fara niciun consum de benzina.
"Isi ajusteaza linia de produse cat pot de repede, dar intre timp vanzarile vor fi foarte slabe", spune Healy.
Producatorii americani de automobile, inclusiv Ford, ale carui actiuni au scazut luni cu 10 procente, sunt asteptati sa anunte scaderi de doua cifre ale vanzarilor din Statele Unite in momentul publicarii raportului privitor la vanzarile din iunie. GM este asteptat sa raporteze o scadere de peste 15%.
Vanzarile per ansamblu ale industriei sunt asteptate sa atinga cel mai scazut nivel din ultimii 15 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO