Business Internaţional

Preţul cafelei este în cădere liberă din cauza stocurilor mari

Preţul cafelei este în cădere liberă din cauza...

Autor: Bogdan Cojocaru

17.04.2013, 00:05 723

Preţul cafelei arabica este cu 25% mai redus comparativ cu anul trecut, iar analiştii consideră că scăderea se va accentua pe măsură ce cultivatorii vor încerca să elimine stocurile prin majorarea vânzărilor pentru a face loc noii recolte, scrie Bloomberg.

Cultivatorii din Brazilia, cel mai mare producător de cafea din lume, vor începe recoltarea în iunie, dar piaţa este încă aprovizionată din recolta de anul trecut. Preţul s-a redus cu peste 5% de la începutul anului.

„Vânzările producătorilor locali, având în vedere stocurile substanţiale nevândute, ar putea presa şi mai mult tranzacţiile“, a explicat Edward Morse, analist la Citigroup.

Potrivit firmei braziliene de consultanţă Safras & Mercado, fer­mierii şi-au vândut 71% din recorlta din 2012 până la sfârşitul lunii februarie, în condiţiile în care până în aceeaşi perioadă a anului trecut vânduseră 87% din producţie, notează The Wall Street Journal.

„Este prea multă cafea braziliană, prea multă arabica“, a afirmat Thiago Cazarini, un dealer brazilian de cafea. El estimează că preţul va scădea la 1,30-1,35 de dolari poundul. Marţi, cafeaua arabica livrată în iulie era tran­zacţionată cu 137,2 dolari/pound (1 pound este echivalent cu 453,6 grame), în creştere cu 0,5% compa­rativ cu şedinţa din ziua anterioară, potrivit Bloomberg.

Pe de altă parte, experţii băncii Rabobank avertizează că oferta de cafea, influenţată de afacerile celui mai mare lanţ de cafenele din lume, Starbucks, va rămâne în urma cererii cu un milion de saci (de 60 de kilograme) în sezonul care începe în octombrie în majoritatea statelor producătorare, acesta fiind cel mai mare deficit de după sezonul 2009-2010.

În actualul sezon a fost înregistrat un surplus de 6,6 milioane de saci cu cafea. Deficitul va fi cauzat, printre altele, de consumul mai mare şi de producţia mai redusă în America Centrală şi Mexic, unde plantaţiile sunt atacate de o boală cunoscută sub denumirea de „roya“. Ca rezultat, preţurile vor începe să crească.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO