Business Internaţional

Pretul caselor din SUA a scazut prima data dupa 16 ani

31.05.2007, 17:57 13

Pretul proprietatilor imobiliare din SUA a scazut trimestrul trecut pentru prima data dupa 16 ani, dupa ce 13 din 20 de orase mari au raportat scaderi ale preturilor, scrie Bloomberg.
Valoarea unei case a scazut cu 1,4% in primele trei luni ale anului fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa cum arata un raport al S&P/Case-Shiller. Preturile au scazut ultima data in ultimul trimestru al anului 1991.
Scaderea ar putea impinge proprietarii spre fondurile de investitii imobiliare pentru mai multi bani, spun economistii. Impreuna cu preturile record ale benzinei, preturile scazute ale imobiliarelor ridica intrebari in privinta cheltuielilor consumatorilor, care reprezinta circa doua treimi din economie, si anume daca acestea vor scadea. "Nu previzionam un mare impact asupra economiei", spune Scott Anderson, economist la banca Wells Fargo din Minneapollis.
Scaderea preturilor ar putea sa nu fie destul de mare pentru a ingrijora majoritatea proprietarilor, spun economistii. Scaderea preturilor din ultimele 12 luni este neglijabila in comparatie cu cresterea de 157% din ultimii 15 ani. Vanzatorii scad preturile pentru a atrage cumparatorii pe masura ce oferta de imobiliare creste. "Problema este ca sunt prea multe case pe piata", a spus Christopher Low, director economic la FTN Financial din New York. "Presiunea asupra preturilor nu va scadea in curand."
Scaderea preturilor imobiliarelor din 20 de metropole s-a accelerat in ultimele 12 luni pana in martie. Valoarea caselor a scazut cu 1,4% in martie, dupa declinul de 0,8% din februarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO