Business Internaţional

Pretul mediu al caselor din Marea Britanie a depasit pragul de 200.000 de lire sterline

Pretul mediu al caselor din Marea Britanie a depasit pragul de 200.000 de lire sterline

Click pentru imaginea intreaga

15.02.2007, 20:24 16

Pretul mediu al caselor din Marea Britanie a depasit in prezent valoarea de 200.000 de lire sterline (300.000 de euro), in conditiile in care indicele anual al preturilor imobilelor a crescut de la 8,8% in noiembrie la 9,9% in decembrie.
Nu este prima data cand, conform unor sondaje, pretul caselor din Marea Britanie depaseste pragul de 200.000 de lire sterline (300.000 de euro), scrie BBC News. In luna noiembrie un raport emis de Land Registry anunta o crestere a pretului la case in intervalul iulie-septembrie peste nivelul de 200.000 de lire sterline, pana la 211.453 de lire sterline.
"Odata cu depasirea pragului de 200.000 de lire in luna decembrie, piata imobiliara a trecut de un prag psihologic care va ridica o serie de probleme pentru cumparatori", a declarat Oliver Gilmartin de la Institutul Regal al Inspectorilor Autorizati. "Chiar si in regiunea centrala a Angliei, pretul caselor este in prezent de 146.183 de lire sterline, de cinci ori mai mare decat venitul mediu."
Pana in prezent, impactul pe care l-a avut cresterea dobanzilor bancare asupra pretului caselor a fost destul de redus, in conditiile in care Banca Nationala a Angliei a anuntat cresterea dobanzilor pentru a tine sub control inflatia.
Potrivit afirmatiilor lui Howard Archer de la compania Global Insight, "exista semne in informatiile recente despre creditorii ipotecari si in rezultatele sondajelor ca activitatea de pe piata imobiliara a atins punctul culminant si ca majorarea de 0,75% a dobanzilor, fara niciun fel de consecinte pana la finalul lunii august, a inceput sa isi faca simtite efectele asupra pietei imobiliare."
Modul in care pretul caselor a crescut variaza de la o regiune la alta. In Irlanda de Nord, pretul a crescut in ultimul an cu 39,9%, in timp ce pretul caselor in regiunea East Midlands au crescut in acelasi interval cu doar 6,1%.
Majoritatea regiunilor din Marea Britanie au cunoscut o explozie a preturilor la case in decembrie, mai putin Tara Galilor (unde s-a inregistrat o incetinire a cresterii indicelui preturilor imobiliare de la 10,2% la 9,1%), regiunea de nord-vest (de la 8,4% la 7,4%) si regiunea de sud-vest, unde pretul caselor a crescut cu 7,7%, fata de 7,8%. Pretul caselor din Londra se mentine inca la un nivel ridicat, media fiind de 296.000 de lire sterline (440.000 de euro), in conditiile in care cele mai ieftine case pot fi cumparate in regiunea de nord-est, la pretul de 218.000 de euro.
In luna ianuarie, potrivit raportului emis de institutul Halifax, preturile caselor din Marea Britanie au crescut cu 1,3%, mentinand o rata anuala a inflatiei de aproximativ 10%. Cu toate acestea, reprezentantii Halifax au declarat ca piata imobiliara se va stabiliza pe parcursul anului 2007.
Martin Hellis, economist-sef la Halifax, a numit o serie de factori care au provocat aceasta crestere spectaculoasa a preturilor. "Scaderea veniturilor medii reale inregistrata de doua ori in ultimii zece ani, alaturi de dobanzile ridicate si de cresterea economica lenta au afectat negativ disponibilitatile financiare ale britanicilor, determinandu-i pe potentialii cumparatori sa fie mult mai precauti.
Estimam pana la sfarsitul anului in curs o reducere a inflatiei preturilor la case de la 10% la 4%."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO